Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"DONESITE ODLUKU"

Pismo zagrebačke maturantice ministrici Divjak: "Donesite konačnu odluku i potpišite ju! Tako da znamo na čemu smo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka maturantica poslala je pismo ministrici obrazovanja Blaženki Divjak te upozorila na niz problema koje maturanti imaju u nastavi na daljinu.

Epidemija koronavirusa sa sobom je povukla i niz drugih poteškoća, između ostalog i probleme s izvođenjem nastave. Rješenje je pronađeno u online nastavi, no čini se da ona nije jednako "sjela" svima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spremni za jesen Moguća tri scenarija: Ministrica Divjak predstavila Akcijski plan za nastavu na daljinu Ivica Lovrić (Foto: Dnevnik.hr) što od ponedjeljka? Grad Zagreb nastavlja rat s Divjak: ''Škole ne trebaju slijediti njezine usmene upute, nisu u skladu s preporukama''

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u utorak, uoči videkonferencije s europskim kolegama na kojoj su razmijenili mišljenja o državnoj maturi i nastavi na daljinu, da je izgledno da će hrvatski maturanti polagati državnu maturu u lipnju.

Zagrebačka maturantica Lana Ključarić Kelčec poslala je ovim povodom otvoreno pismo resornoj ministrici, koje prenosimo u cijelosti.

"Poštovana, tijekom ove školske godine, našu generaciju maturanata zadesio je štrajk prosvjetnih djelatnika (ukupno 36 radnih dana), pandemija izazvana virusom COVID-19 i potres u Zagrebu. Škola koja se provodi na televizijskim programima dobra je za učenike nižih razreda, ali sve ostalo je mučenje za nas učenike srednjih škola, a vjerujem i za profesore. Ovdje nisu uključene pripreme za državnu maturu (dodatna nastava ili privatni sati).

Ministrice Divjak, u vrijeme kada ste Vi završavali Gimnaziju u Varaždinu, niste trebali pisati državnu maturu. Pretpostavljam da Vaše dijete nije ove školske godine maturant/ica. Iz tog razloga, molim Vas, nemojte davati izjave da nas, maturante, razumijete (jer niste pisali državnu maturu) ili naše roditelje (jer, srećom niste prolazili njihove strahove).

Na službenim stranicama Vlade Republike Hrvatske piše da ste profesor matematike i fizike. Možete li izračunati koliko maturanata je razumjelo gradivo matematike, fizike i kemije drugog polugodišta, od prve? Što mislite kakva je njihova pripremljenost za ispite, a pogotovo za državnu maturu? Jeste li ikada pokušali napisati esej iz hrvatskog jezika (A razina)? Jeste li ikada pokušali napisati esej iz engleskog jezika (A razina)? Znate li da je većina maturanata konstantno umorna, zabrinuta i pomalo frustrirana cijelom ovom situacijom? Francuska, Nizozemska i Velika Britanija (iako nije više članica EU) otkazale su polaganje državne mature za ovu školsku godinu.

Moji prijedlozi:
1.) Ukinite pisanje državne mature i izdajte svjedodžbe na temelju ocjena sva četiri razreda.
2.) Ukoliko bude pisanje državne mature, izostavite nam gradivo četvrtog razreda.

Ministrice Divjak, molim Vas, nemojte opet odugovlačiti i osnivati razna "povjerenstva". Donesite konačnu ODLUKU i potpišite ju! Tako da znamo na čemu smo. U ovom slučaju, "poigravate" se strpljenjem, direktno, s 30 000 novih punoljetnih građana Republike Hrvatske (ne ubrajajući njihove roditelje).

Srdačan pozdrav." 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene