Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Hibridna prijetnja

Koronavirus više nije samo zdravstveni problem: Istražili smo kako pandemija može ugroziti sigurnosne sustave države

Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Koronavirus, ilustracija Koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagreb Security Forum Galerija 1/2 >>
Koronavirus nije samo zdravstveni, nego je sve više i sigurnosni problem, čulo se na petom Zagrebačkom sigurnosnom forumu. No, postoji još jedan problem – korona može biti i poligon za hibridno djelovanje koje može ugroziti sigurnosne sustave brojnih država.

Korona kriza sve više je i sigurnosni problem. Razlog tomu je brzina prenošenja informacija, često i dezinformacija, društvenim mrežama. ''Krize su činjenice koje se događaju i događat će se i mi moramo znati reagirati i upravljati njima'', kaže Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti i komunikologiju.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

Ako se ne upravlja procesom, može doći do opasnih problema za svaku državu. ''Svaka ovakva situacija u svijetu, regiji, pa i kod nas, pogodna je za hibridno djelovanje'', poručuje Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Sve više građana ne vjeruje sustavu

Ministar obrane Mario Banožić objašnjava da se ''kroz hibridno djelovanje otvara prostor za slabljenje sigurnosti sustava i stvaranja kaosa unutar zemlje i jačanja onih koji tako djeluju''.

U svijetu, pa i u Hrvatskoj, raste broj građana koji ne vjeruju sustavu. Ne vjeruju ni da korona postoji. Zagreb se pridružio europskim metropolama u prosvjedima protiv načina borbe s virusom. Stručnjaci upozoravaju - to je opasno.

''Vidjet ćemo hoće li ovo što se dogodilo u Zagrebu dovesti do više oboljelih, a ako se to dogodi onda će ljudi shvatiti da se trebaju ponašati drugačije'', kaže general-bojnik Dragutin Repinc, bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga.

Globalizacija do jučer bila ''in''

Načelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić poručuje da protiv demonstracija nema ništa protiv, no pravila se mora držati. ''Držati se udaljenosti i to nitko ne sankcionira'', kaže Kalinić.

Do korone globalizacija je bila ''in''. ''Sada se javlja Kina kao problem s nizom zemalja, a s Rusijom nisu dobri odnosi'', ističe saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman.

Države se sada okreću same sebi, posebno gospodarski. Ekonomski analitičar Mladen Vedriš objašnjava da se dosad sva proizvodnja Europske unije selila na istok, posebno u Kinu. ''A sada se shvatilo da ne možete ne imati vlastitu proizvodnju medicinske opreme'', pojasnio je Vedriš.

Korona je promijenila i Europsku uniju. Do jučer otvorene granice postale su zatvorene. Svaka država vodila je svoju politiku. Korona nas je promijenila, a stručnjaci upozoravaju kako sada više nego ikada postoji opasnost od širenja lažnih vijesti pa tako i unošenja panike i destabilizacije društva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene