Oporba je u saborsku proceduru uputila Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

Galerija Peđa Grbin Peđa Grbin Sjednica Sabora +5 Vili Beroš u Saboru

"Predali smo prijedlog za raspravu o povjerenju ministru Viliju Berošu. Tu inicijativu su podržali svi oporbeni klubovi osim Kluba hrvatskih suverenista koji su najavili da bez obzira što nisu potpisima podržali pokretanje ovoga postupka, da će glasati za opoziv ministra", izvijestio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Saboru.

Kao razloge je naveo nagomilane dugove u zdravstvu. 

"Bolnicama je u jeku pandemije zaustavljena isporuka lijekova. Tu su i ogromni problemi sa sustavom cijepljenja. Doznajemo i da postoje indicije za moguće pogodovanje kod izrade sustava Cijepise. Sustav koji ne funkcionira je dodijeljen ljudima povezanima s ministrom Berošem", kazao je predsjednik SDP-a. 

Grbin dodaje da Ministarstvo zdravstva ne funkcionira, reformi nema, a koliko se to odražava na živote i zdravlje ljudi, može se vidjeti na pitanju Klinike za tumore gdje građani oboljeli od malignih bolesti ne mogu dobiti adekvatnu skrb, tvrdi. 

"Najodgovornija osoba je ona koja je na čelu sustava te stoga želimo raspravu o tome. Na kraju želimo da on ode. Nije ništa pozitivno napravio za sustav, a sve negativno dovodi do direktne ugroze za život i zdravlje ljudi", istaknuo je. 

"Koliko su narušeni odnosi između Plenkovića i Beroša najvidljivije je na primjeru Klinike za tumore", kazao je Grbin i podsjetio na snimku između Beroša i Zadravec. Grbin kaže i je ugroženo zdravlje najosjetljivijih pacijenta. 

"Njegovim odlaskom postoji šansa da u zdravstvu okrenemo novu stranicu", obrazložio je Grbin zahtjev za Beroševu smjenu. 

Danas poćinju teći rokovi od 30 dana da se prijedlog opoziva uputi u saborsku raspravu. Odluka je na predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, no nitko ne vjeruje da bi se to moglo dogoditi prije lokalnih izbora. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju