Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dijete se bori za život

Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška o brutalnom zločinu: "Znali smo za obiteljsko nasilje. Nije bilo propusta. Posjećivali smo obitelj redovito"

Damir Brezić
Damir Brezić Foto: DNEVNIK.hr
Djevojčica (2) koja je s teškim ozljedama u Klaićevu stigla iz novogradiške bolnice još se bori za život. Iz Centra za socijalnu skrb kažu da je obitelj bila pod nadzorom, ali govore da nije bilo propusta. Ministarstvo je poslalo inspekciju. Policija je potvrdila da su roditelji uhićeni.

"Čim smo jučer poslijepodne dobili informaciju da dijete možda nije palo, izdvojili smo ostalu djecu iz obitelji", rečeno nam je u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Branko Medunić, ravnatelj tog centra, kaže da podnose kaznenu prijavu protiv roditelja te da je u tijeku liječnički pregled ostale djece uhićenog para. 

Kako nam je objasnio, obitelj je pod nadzorom Centra za socijalnu skrb od 11. mjeseca prošle godine. Naime, roditelji su tada uputili Centru za socijalnu skrb zahtjev da im se dijete vrati. Dotad je bilo u udomiteljskoj obitelji jer su upravo roditelji, zbog teške situacije, kad se dijete rodilo, od Centra zatražili da se dijete da u udomiteljsku obitelj. Tada su, osim djevojčice koja se sada bori za život, imali još jedno starije dijete.

U međuvremenu su dobili još dvoje djece, a prema Medunićevim riječima, poboljšala im se i materijalna situacija. 

"Poboljšali su im se uvjeti, došli su na nekakav prosjek za ovo područje. Donesena je odluka da im se dijete vrati, uz mjeru nadzora i savjetovanja nekoliko puta mjesečno. Kolegica je dolazila, nisu postojale nikakve sumnje. O svemu postoje izvješća", objasnio je ravnatelj. 

Kako je moguće da zaposlenica centra nije vidjela ozljede koje navodno postoje otprije, masnice ili svrab s kojim je također zaprimljeno u bolnicu?

"Nikakve sumnje nisu postojale. Dijete je bilo odjeveno. I patronažna sestra posjećivala je obitelj zbog dvoje djece koje su u međuvremenu dobili i ništa nije posumnjala", kaže ravnatelj. 

"Ono što predviđa mjera, to je i učinila. Sve je po propisima", govori. Priznaje da su znali za to da je otac već prijavljen za obiteljsko nasilje.

"Znamo za jednu prijavu, a to je bilo nasilje prema majci. Njegovoj. Ne prema majci djeteta, a kamoli prema djetetu", zaključio je Medunić i dodao na mu je inspekcija Ministarstva rada i socijalne skrbi već stigla. 

Policija: "Roditeljima prijeti kazna od jedne do 8 godina"

Damir Brezić iz PU brodsko-posavske, rekao je kako je ispitivanje roditelja još u tijeku. Ponovio je kako su prvu dojavu o djetetu s ozljedama glave i tijela dobili u srijedu, 31. ožujka, u popodnevnim satima. Tada je počelo istraživanje. U četvrtak su roditelji uhićeni. Rješenjem Centra za socijalnu skrb preostalo troje djece je oduzeto obitelji.

Damir Brezić Damir Brezić Foto: DNEVNIK.hr

Potvrdio je kako je otac već nekoliko puta evidentiran kao počinitelj prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji zbog čega je i prekršajno sankcioniran.

Ako im se dokaže krivnja, roditeljima prijeti kazne od jedne do 8 godina zatvora. U slučaju najgoreg scenarija, moglo bi ih se teretiti za teško ubojstvo.

"Policijski službenici su zatražili od nadležnog centra svu potrebnu dokumentaciju u vezi ovog slučaja koja će zasigurno biti predmet krim istraživanja", dodao je Brezić.

Nakon ispitivanja, roditelji će uz kaznenu prijavu biti predani pritvorskom nadzorniku, a potom i nadležnom državnom odvjetniku na daljnje postupanje i sucu istrage koji će odlučivati o istražnom zatvoru.  

Ministarstvo: "Poslali smo inspekciju"

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike očitovalo se o mučnom slučaju.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

"Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike najstrože osuđuje svaki oblik nasilja u obitelji, posebice usmjerenog prema najranjivijoj skupini kao što su djeca.

Po dobivenoj informaciji o ovom tragičnom događaju, Ministarstvo je jučer naložilo Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška žurnu procjenu sigurnosti u obitelji.

Nakon utvrđenog rizika za sigurnost djece, Centar je izdvojio ostalo troje djece u udomiteljsku obitelj, a roditelji su uhićeni.

Ministarstvo je također u Centar danas uputilo upravni nadzor te je zatraženo provođenje stručnog nadzora od nadležnih komora nad radom stručnih djelatnika Centra kod kojih je obitelj bila u tretmanu.

Nadležni Centar će po službenoj dužnosti žurno podnijeti i kaznenu prijavu protiv roditelja zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela", naveli su u Ministarstvu. 

Djevojčica (2) u srijedu primljena u Klaićevu bolnicu, odakle je sa teškim ozljedama stigla iz bolnice u Novoj Gradiški. Još uvijek se bori za život. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene