Digitalna COVID potvrda
Digitalna COVID potvrda Foto: Igor Kralj/Pixsell

Iako je najavljeno da će za sve zaposlene u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi COVID potvrde ili negativan test biti obvezni za dolazak na posao od 1. listopada, čini se kako će se to ipak dogoditi nešto kasnije.


Digitalne COVID potvrde ili negativni test kao uvjet za dolazak na posao za sve zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrb ipak neće biti obvezne od 1. listopada, doznaje neslužbeno Jutarnji list. Ta bi odluka na snagu trebala stupiti najranije 4. listopada.

Razlog toga jest to što resorna ministarstva zasad nisu dovoljno detaljno razradila upute, pogotovo one o sankcijama onih koji se nisu cijepili niti su koronavirus, a odbijaju se cijepiti. Nije poznato ni što bi se moglo dogoditi s onim zaposlenicima koji više puta odbiju testiranje, piše Jutarnji list.

Klaićeva bolnica Više od 100 hospitalizirane djece u Klaićevoj na COVID odjelu

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio da onaj tko se ne bude želio cijepiti niti testirati, neće dobiti naknadu. "Ako se netko ne želi testirati, neće moći biti na poslu i to će se upisati u evidenciju radnog vremena. Sustavu će napraviti problem jer će trebati naći zamjenu, a sebi jer će neopravdano izostati i neće sukladno zakonu primiti naknadu", poručio je Beroš.

COVID potvrde i obvezno testiranje ne odnosi se samo na zdrastvene djelatnike, već se tom obvezom obuhvaćaju i sve one djelatnosti koje rade u krugu bolnice - pekarnice, kafići, dostavljači, serviseri.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju