Obavijesti Pretražite Navigacija
Neke su potpuno zatvorene

Novi sojevi koronavirusa ograničavaju putovanja u svim regijama svijeta, no ima i zemalja koje su potpuno ukinule restrikcije za turiste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi sojevi koronavirusa ograničavaju putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije (UNWTO) o ograničenjima putovanja.

U izvješću objavljenom u petak UNWTO upozorava da novi valovi pandemije negativno utječu na ponovno pokretanje međunarodnog turizma, što potvrđuju i podatkom da trenutno 46 destinacija ili 21 posto svih u svijetu imaju potpuno zatvorene granice za turiste, od čega je u 26 destinacija tako još od kraja travnja 2020. godine.

Djelomično zatvorene granice za međunarodne turiste trenutno ima oko 55 ili 25 posto svih svjetskih destinacija, dok ih 112 ili 52 posto od međunarodnih turista zahtijevaju da po dolasku predoče PCR ili antigenski test.

Samo četiri odredišta ukinulo ograničenja

Izvješće UNWTO-a pokazuje i kako se destinacije otvaraju cijepljenim međunarodnim turistima. Ogrnaičenja za potpuno cijepljene međunarodne turiste ublažilo je 85 destinacija ili 39 posto svih u svijetu, dok ih 20, odnosno 9 posto, za ulazak turista traži obvezno cijepljenje.

Sva ograničenja za međunarodne turiste ukinulo je pak samo četiri odredišta, a rjieč je o Kolumbiji, Kostarici, Dominikanskoj Republici i Meksiku.

Kao i u prethodnim izdanjima UNWTO-ovog Izvješća o ograničenjima putovanja, i u najnovijem se pokazuje da regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja ostaju.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 1 rade se analize Svjetska zdravstvena organizacija zabrinuta zbog omikrona: ''Neke od mutacija su zabrinjavajuće''

Pročitajte i ovo Kristian Vlahoviček istražuje se punom parom O novom soju koronavirusa: "Treba ga pomno pratiti, može nam donijeti veću zaraznost, lakše širenje, ali možda i dobre vijesti''

Azija i Pacifik tako su i dalje svjetska regija s najviše ograničenja i 65 posto potpuno zatvorenih destinacija za međunarodni turizam, dok je za razliku od toga Europa najotvorenija svjetska regija sa samo 7 posto odredišta potpuno zatvorenih granica, a slijede ju Afrika sa 9 posto, Amerike sa 10 posto i Bliski istok sa 15 posto.

"Tekući izazovi pandemije dodatno naglašavaju važnost nacionalnih tijela koja osiguravaju da se imigracijski postupci i zahtjevi pružaju pravodobno, pouzdano i dosljedno u svim informacijskim sustavima i platformama, kako bi se održalo povjerenje putnika i dodatno olakšala međunarodna mobilnost", poručuju iz UNWTO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene