Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast novozaraženih

Prvi put od ljeta: Stručnjaci preporučili karantenu u zapadnoj Europi, vrše pritisak na vladajuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjetodavni panel stručnjaka za pandemiju u Nizozemskoj u četvrtak je preporučio prvu djelomičnu karantenu u zapadnoj Europi od ljeta, stavljajući pritisak na vladu da poduzme drastične i nepopularne mjere u borbi s porastom slučajeva koronavirusa.

Očekuje se da će vlada prijelaznog premijera Marka Ruttea odluku o novim mjerama donijeti u petak, poslije preporuke panela stručnjaka, izvijestila je televizija NOS.

Među mjerama koje se razmatraju su otkazivanje događaja, zatvaranje kazališta i kina te ranije zatvaranje kafića i restorana, prenosi NOS. Škole bi ostale otvorene.

Vlada često, ali ne uvijek, slijedi preporuke panela. Mnoge razvijene zemlje rekle su da daljnja zatvaranja nisu potrebna zbog cijepljenja, iako je broj zaraženih u brojnim zemljama narastao na rekordne razine.

Zemlje poput Velike Britanije oslanjaju se na dodatnu dozu cjepiva kako bi povećali imunitet i izbjegli pretrpanost zdravstvenog sustava tijekom zime.

Nizozemska je dosad omogućila dodatnu dozu cjepiva samo maloj skupini ljudi slabog imuniteta. Unatoč procijepljenosti odrasle populacije od oko 85 posto, bolnice u nekim dijelovima Nizozemske bile su primorane smanjiti uobičajeno liječenje pacijenata kako bi liječili pacijente zaražene koronavirusom.

Prošli mjesec prosjek necijepljenih pacijenata oboljelih od koronavirusa u nizozemskim bolnicama iznosio je 59 godina, u usporedbi sa 77 godina cijepljenih pacijenata, prema podacima Nizozemskog instituta za zdravlje (RIVM).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI POTEZ Svjetska velesila objavila koliko su djece u dobi od 5 do 11 godina cijepili protiv korone u tjedan dana: "Ovo je dobar početak"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna cjepivo je jedino oružje Liječnici objavili detaljne preporuke za cijepljenje u trudnoći

Oko 56 posto nizozemskih pacijenata oboljelih od koronavirusa bili su necijepljeni ili samo djelomično cijepljeni. Među pacijentima u jedinicama intenzivnog liječenja, 70 posto ih nije bilo cijepljeno ili je bilo samo djelomično cijepljeno.

Prošli tjedan Nizozemska je ponovno uvela maske i proširila popis mjesta za koja je potrebna COVID potvrda koja pokazuje da je osoba cijepljena, preboljela bolest ili da ima negativan test. Institut je u utorak izvijestio o tjednom porastu slučajeva za 45 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene