Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROTIVNICI OGORČENI

Neredi u Nizozemskoj nakon najave da će zemlja u djelomični lockdown na tri tjedna, policija koristila vodene topove

Nizozemska policija upotrijebila je vodene topove da bi rastjerala prosvjednike koji se protive uvođenju novoga djelomičnog lockdowna usred rekordnog broja zaraženih koronavirusom i sve većeg broja pacijenata na odjelima za intenzivnu skrb.

Premijer Mark Rutte u petak je najavio trotjedno zatvaranje koje se odnosi rad trgovina, sportskih dvorana i ugostiteljskih objekata. Najavljeno je da će se restorani i trgovine zatvarati ranije, a na većim sportskim događajima neće biti dopuštena prisutnost publike.

Pročitajte i ovo Greta Thunberg odnesena da ne blokira švedski parlament Prekinut prosvjed Thunberg blokirala ulaz u parlament, intervenirala policija Rijetka slika Van Gogha prodana za nekoliko milijuna eura Procijenjena je na 100 milijuna eura Jedna od najranijih Van Goghovih slika prodana za milijunski iznos

Ranije će se zatvarati supermarketi i maloprodajni objekti koji nisu neophodni i ponovno će se uvesti mjere fizičke distance.

U domovima se istodobno ne preporučuje boravak više od četvero posjetitelja, a rad od kuće bio bi poželjan kad god je to moguće.

Jedan od velikih sportskih događaja koji će se igrati bez publike je i kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo između Nizozemske i Norveške sljedeći tjedan.

Škole ostaju otvorene, a izlazak iz domova je dopušten.

Velik dio Europe suočen je s porastom broja slučajeva zaraze, za što je dijelom kriv mali broj cijepljenih u nekim državama EU-a.

Nakon Rutteove objave prosvjednici su izašli na ulice u Haagu, a policajci su ih počeli rastjerivati vodenim topovima pošto je dio okupljene gomile na njih počeo bacati kamenje i petarde.

Po posljednjim podacima, u subotu su u Nizozemskoj evidentirana 13.902 nova slučaja zaraze covidom, što je treća najviša dnevna stopa zaraze od početka pandemije. Usto su zabilježena 33 smrtna slučaja od posljedica covida.

Broj cijepljenih stanovnika u Nizozemskoj je relativno visok. Objema dozama cijepljeno je 82,4 posto Nizozemaca starijih od 12 godina ili 73 posto ukupne populacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene