Koronavirus u Nizozemskoj
Koronavirus u Nizozemskoj Foto: Afp

Nizozemska vlada u subotu je obustavila planove daljnjih popuštanja mjera u pandemiji covida-19 jer se zemlja nastavlja boriti s visokim stopama zaraze.


Nizozemska je planirala popustiti ograničenja za objekte na otvorenom - uključujući zoološke vrtove, zabavne parkove i sportske objekte od 11. svibnja, no datum će ipak pomaknuti.

Vezani članci Marija Bubaš Capakova pomoćnica zadarskoj konobarici: "Može netko odbiti nositi masku, ali onda bi trebao raditi negdje drugdje" Ministar Beroš Beroš o incidentu u kafiću: "Ispričavam se ako je imala zdravstvene tegobe. Ali ni kolegica nije imala masku..."

Prema novinskoj agenciji ANP, idući datum koji će se razmatrati je 18. svibnja.

Vladina odluka uslijedila je nakon upozorenja njezinog znanstvenog savjetodavnog vijeća za koronavirus zbog porasta hospitaliziranih pacijenata s covidom-19.

Sedmodnevna incidencija zaraze na 100.000 stanovnika trenutno je iznad 300 u Nizozemskoj.

U srijedu je ta zemlja s oko 17 milijuna stanovnika počela popuštati mjere prvi put od uvođenja strogog zatvaranja u prosincu.

Ukinut je noćni policijski sat, trgovine ponovno mogu dopustiti ulazak kupaca bez prethodne najave, a restorani smiju posluživati goste na otvorenom uz pridržavanje strogih higijenskih mjera.