Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uskoro nove mjere?

Najcrnji dan od početka epidemije: Dramatičan porast broja zaraženih u Srbiji i nikad više umrlih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualno Galerija +0 Koronavirus u Srbiji, ilustracija Galerija 1/1 >>
Srbija ima 3536 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U posljednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 12.514 osoba. Pozitivno je 3536 ljudi, a preminula je 21 osoba, javlja Blic.

Na respiratorima u bolnicama diljem Srbije nalaze se 143 pacijenta. Za sutra je najavljen sastanak Kriznog stožera Srbije, a kako je najavio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, najvjerojatnije će se uvesti nove, strože mjere. 

Član kriznog stožera srbijanske vlade, epidemiolog Predrag Kon izjavio je u utorak kako Srbija nije jako daleko od katastrofalne epidemiološke situacije.

U utorak su prijavljena 2823 slučaja zaraze, što je bio novi dnevni rekord od početka epidemije 6. ožujka.

Današnje brojke najveće su od početka epidemije. 

Čekaju novi zakon

Dok se u Srbiji čekaju nove mjere i eventualni lockdown, iščekuje se i zakonsko rješenje koje će omogućiti kažnavanje za nepoštivanje mjera. O Prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zastupnici u Skupštini Srbije će raspravljati u četvrtak.

U planu je da zakon bude usvojen po hitnom postupku. Blic piše da je Srbija trenutno u apsurdnoj situaciji - maske se ne nose, kazni nema, okupljanja su zabranjena, ali se građani okupljaju, klubovi ne smiju raditi poslije 23 sata, ali rade i puni su.

Novi zakon za nadležnu instituciju navodi sanitarnu policiju koja može izdati prekršajni nalog ako utvrdi nepoštivanje propisanih mjera. U slučaju proglašavanja epidemije većeg epidemiološkog značaja, posao sanitarnih inspektora obavljat će i komunalni inspektori i komunalni policajci. Komunalna policija će pisati kazne.

Komunalci po novom zakonskom rješenju, dobivaju mogućnost zatvaranja kafića, restorana i klubova koji se ne pridržavaju propisanih mjera. Komunalni inspektori i policajci mogu zatražiti pražnjenje objekta u kojemu se posjetitelji ne pridržavaju mjera te zabraniti obavljanje djelatnosti na najduže 72 sata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koronavirus u regiji Strašni podaci u Bosni i Hercegovini: Preminulo čak 69 ljudi, potvrđeno više od 1400 novih slučajeva

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna drama u deželi Korona ipak ne posustaje u Sloveniji, gotovo trećina testiranih pozitivna: "Ima li još onih koji dvoje jesu li nužne oštrije mjere?"

Za pravne osobe, propisane su kazne do 300.000 dinara, što je otprilike 20.000 kuna. Fizičke osobe koje se ne pridržavaju mjera mogu biti kažnjene novčanom kaznom u iznosu od 5000 dinara, što je otprilike 325 kuna.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene