Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet osoba na respiratorima

Nova 52 slučaja zaraze, jedna osoba preminula: Božinović najavio jaču kontrolu u javnom prijevozu

U posljednja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula.

U Hrvatskoj su zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula - muškarac rođen 1951. s opsežnim komorbiditetima. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kritično im i skijanje Istarski stožer pozvao građane da se posebno suzdrže jedne vrste okupljanja: "Tu nam je glavni izvor zaraze" Slika nije dostupna teška situacija Svaki drugi testirani pozitivan: U sjevernoj županiji čak 273 novozaraženih, počinju masovno testiranje učenika

Pet je osoba na respiratorima, a 129 ih je hospitalizirano. 1183 su aktivna slučaja, a 2258 osoba je ozdravilo. U protekla 24 sata testirano je 1745 ljudi.

Ukupno je u Hrvatskoj zabilježeno 3827 slučajeva zaraze, a preminulo je 120 osoba. U samoizolaciji je trenutno 4930 osoba.

"Građani sve više nose maske"

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako građani sve više koriste maske.

"Rezultati i ideje dopiru do građana. Na pravom smo putu, moramo se i dalje ponašati savjesno tako da ne razmišljamo o kaznama, već apeliramo na odgovornost", rekao je Beroš.

Na pitanje o samoizolaciji ministrice Blaženke Divjak te zarazi državne tajnice u Ministarstvu obrazovanja Ivane Franić,  šef HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao kako je tajnica bila na rizičnom okupljanju.

"Divjak je bila na jučerašnjoj sjednici u Vladi, ali svi su sudionici imali maske, pa tako i ona. Čak i ako postane pozitivna, sudionici sastanka ne trebaju u samoizolaciju. Zaposlenici ministarstva moraju u samoizolaciju jer su ostvarili brojne kontakte. Rezultati testiranja bit će poznati navečer", rekao je Capak. 

Nije želio potvrditi je li se državna tajnica zarazila na svadbi u Zadru.

"Zadarski epidemiolog apelirao je da sve osobe sa svadbe moraju u samoizolaciju, a još ne mogu reći je li u ovom slučaju riječ o kršenju samoizolacije", odgovorio je Capak. 

Kazao je i da nije primijećen porast zaraženih nakon izbora te da nema informacija da se netko zarazio na izborima, bilo kao birači ili članovi izbornog povjerenstava. 

Rekao kako se još istražuje slučaj zaraze djelatnika u domu za starije u Zagrebu.

"Oni su bile članovi izbornog povjerenstva i nosile su glasove nakon prebrojavanja, ali nemamo potvrdu da je to vezano uz sam izborni dan", kazao je. 

Zaraženi turisti

O zaraženim turistima Capak je rekao kako je obolio jedan državljanin Srbije koji je vraćen u Srbiju, a zaraženi su i državljani Češke, Švedske, Velike Britanije, SAD-a i Makedonije. 

"Kod nas su zaraženi turisti, jedan srpski građanin, odmah je vraćen iz Pule u Srbiju. Iz Švedske su došle tri osobe, zarazile su se u Švedskoj, sad su u Istri. Zaraženo je i dvoje Amerikanaca. Imamo obitelj iz Makedonije, oni će ostati u izolaciji u apartmanu. Imamo u Splitu pozitivnog Britanca, ne znamo kako se zarazio i kada. Ako se utvrdi da se obitelj iz Češke zarazila kod nas, mi ćemo o tome obavijestiti javnost", rekao je Capak.

Poručio je kako je epidemiološka situacija dobra u  Koprivničko-križevačkoj, Istarskoj i Međimurskoj županiji.

"Nadamo se da će ukupan broj oboljelih pasti ispod 50, ali to je jako teško predvidjeti. S masovnih okupljanja dolaze novozaraženi i oni koji moraju u samoizolaciju. Imamo dobre mjere i situacija će nam ići nabolje", kaže Capak. 

Jače kontrole na kolodvorima

O tome što nas čeka najesen Capak je rekao da je sada na snazi svojevrsno primirje, ali da će nam se najesen vjerojatno događati veći broj oboljelih, s obzirom na veću mobilnost i duži boravak u zatvorenim prostorima. 

Na pitanje smiju li autoprijevoznici napuniti autobuse jer im manji broj ljudi nije isplativ, Božinović je odgovorio da je HZJZ izdao preporuke. ''U stalnom smo kontaktu s Ministarstvom prometa, oni imaju inspektore za cestovni promet koji će već od sutra obavljati malo jaču kontrolu na kolodvorima i u lukama'', poručio je Božinović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene