Hrvatska je u srijedu zabilježila najveći rast oboljelih od koronavirusa – 96 novih slučajeva. Načelnica stožera doktorica Maja Grba Bujević građanima je nakon novog skoka broja oboljelih poručila - ostanite doma. S njom je u Dnevniku Nove TV razgovarala reporterka Valentina Baus.


Nakon najvećeg porasta broja oboljelih od početka epidemije načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević kaže da će daljnje brojke ovisiti o ponašanju građana i pridržavanju mjera.

''Sad smo doživjeli ovaj skok, imali smo već jedan pa se to stabiliziralo. Govorili smo svima da ostanu doma i nakon ovog sad skoka moja je poruka svima – ostanite doma'', poručuje Grba Bujević.

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu - 4 Najveći porast oboljelih - 96, ukupno zaražene 963 osobe: ''Ako treba igrat ćemo i produžetke...''

Zdravko Marić Ministar Marić o novim mjerama Vlade: "Ono što je bilo nezamislivo, sad je zamislivo. Sve je na stolu"

Načelnica Stožera kaže da hrvatski zdravstveni sustav u ovom trenutku može odgovoriti na izazov, koliko god on bio velik.

Objasnila je da sve zarazne bolesti zahvaćaju sve dobne skupine, no kada je riječ o djeci zaraženoj koronavirusom, Grba Bujević kaže da zasad nema dovoljno epidemioloških podataka o prethodnom zdravstvenom stanju oboljele djece.

''I ona, nažalost, obolijevaju i od malignih bolest i mogu biti imunokompromitirana. Nemamo još dovoljno podataka da bismo mogli sa sigurnošću reći zašto je zahvatilo djecu. Pretpostavljamo da je to zato što su i ona bila bolesna, kao i stariji ljudi, i da je virus bio samo dodatak njihovu zdravstvenom stanju'', rekla je.

Može li se virus vratiti najesen?

Na pitanje kakav bi scenarij mogao uslijediti ako se virus ponovno vrati tijekom jeseni ili zime, Grba Bujević kaže da je to moguće, ali da će tada postojati više znanja o ovom virusu. ''Moći ćemo neke stvari predvidjeti drugačije i svakako znati više. Ako se bude to dogodilo najesen, svaki dan ćemo se pripremati'', rekla je.

''Nadamo se da se to neće dogoditi'', zaključila je Maja Grba Bujević.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju