Krunoslav Capak
Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr

U Hrvatskoj je danas potvrđeno 7 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa. Do danas ih je ukupno 56, a četiri su osobe dosad ozdravile. U cijeloj Hrvatskoj nastava se održava na daljinu, a pojedine županije i gradovi donijeli su vlastite mjere u borbi protiv epidemije koronavirus - vrata zavaraju ugostitelji, muzeji, knjižnice, otkazuje se javni prijevoz...


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV na pitanje mogu li gradovi i županije donositi odluke bez suglasnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite, rekao da bi u ovakvim vremenima svi trebali pratiti odluke Nacionalnog stožera. Objasnio je da su u Istarskoj županiji drastične mjere odobrene jer je tamo situacija drugačija s obzirom na blizinu Italije.

Od Nacionalnog stožera je odobrenje za skraćivanje radnog vremena trgovina i ugostiteljskih obrta tražio i Grad Zagreb, no stožer je to odbio.

Slika nije dostupna Pitali ste tko plaća testiranje... Plaća li se liječenje? Što ako nemam dopunsko? Evo odgovora

Računi na stolu Umirovljenicima u Zagrebu produljen rok za plaćanje gradskih računa

''Epidemiološka situacija je takva da se još dopušta da se ne zatvaraju ugostiteljski objekti, javni prometi i slične stvari. Nemamo još toliko puno slučajeva. O toj se mjeri raspravlja i ako se ova situacija nastavi i ta će mjera doći na red. Po meni nema potrebe da to uveze da cijelu državu jer ima još puno županija koje nemaju slučajeva zaraze pa bi to mogla biti parcijalna mjera'', objasnio je Krunoslav Capak.

''Što se tiče zatvaranja ugostiteljskih objekata, čini mi se da je ta mjera još prilično blaga prema onome što nas tek čeka'', kazao je Capak.

Koronavirus ušao je i u bolnicu. Dvoje liječnika KB-a Dubrava i jedan na zagrebačkom Rebru pozitivni su na koronavirus. Capak kaže da je u slučaju epidemije zdravstveni sustav mora funkcionirati.

''Zdravstveni sustav mora funkcionirati i inače, a strahovito je važno da u vrijeme ugroze epidemije funkcionira dobro. Loša je situacija da koronavirus uđe u zdravstveni sustav jer oboljeli i kontakti moraju u izolaciju i ne mogu obavljati posao, moraju se zatvarati dijelovi bolnice što utječe na obavljanje posla'', rekao je ravnatelj HZJZ-a i dodao da će KB Dubrava biti mjesto za izolaciju najtežih slučajeva.

Na pitanje je li cjepivo za koronavirus dosad testirano te u kojoj je fazi razvoja, Capak kaže da Europska unija ulaže više milijardi kuna u ispitivanje cjepiva. ''Koliko je meni poznato, u manje od godinu dana se ne može proizvesti cjepivo'', kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju