Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell

Sve je više oboljelih od koronavirusa, pa je sve više kontakata i potrebe za testiranjem. Donosimo odgovore na brojne upite naših čitatelja tko plaća testiranje.


Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) plaća za sve osigurane osobe testiranje na koronavirus, tj. plaća tipizaciju virusa molekularnim metodama ugovornim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju tipizaciju.

Vezani članci Švicarci zapalili 11 tisuća svijeća za žrtve COVIDA-19 Na trgu u Bernu zapalili po svijeću za svaku žrtvu koronavirusa u Švicarskoj Koronavirus, ilustracija Danas opet manje novooboljelih, preminule 53 osobe: Pogledajte kakvo je stanje po županijama

''Za svaku osobu za koju se postavi indikacija za testiranje na novi koronavirus (SARS-CoV-2) provode se dva nezavisna testiranja na taj patogen, pa se i obračunava cijena dva testa. WHO & ECDC zahtijevaju da se svaki uzorak testira s dvije nezavisne metode'', odgovorili su nam iz HZZO-a. Navode da trošak obje metode za HZZO iznosi 1490,66 kuna. Osigurane osobe ne plaćaju testiranje, već se testiranje obavlja na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Osim testiranja, HZZO osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za cjelokupnu zdravstvenu zaštitu u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja.

Koronavirus, ilustracija Koronavirus, ilustracija Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell

Dakle, sva zdravstvena zaštita vezana za liječenje koronavirusa pokrivena je iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja, što znači
da su čak i oni koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje u slučaju liječenja od koronavirusa oslobođeni plaćanja participacije.

Bolničko liječenje svim osobama oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj će biti besplatno, potvrdio je za Faktograf ministar zdravstva Vili Beroš. Troškove liječenja za sve osobe koje imaju zdravstveno osiguranje pokrit će HZZO, dok će troškovi liječenja za osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje biti plaćeni iz državnog proračuna.

“Vlada će svima osigurati troškove liječenja. Postoji fond za pomoć neosiguranim osobama i nećemo dopustiti da nitko zbog ovoga trpi”, zaključio je ministar Beroš.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju