Zadar
Zadar Foto: Matko Dimic/Pixsell

Na sjednici Stožera civilne zaštite Zadarske županije donesena je Odluka o nekoliko protuepidemijskih mjera za sprječavanje širenja novog koronavirusa COVID-19.


Slijedom toga Stožer je donio Odluku o ograničenju rada trgovačkih centara i manjih trgovina prehranom do 18 sati, prekidu rada ugostiteljskih objekata svih kategorija izuzev dostave hrane te rad Pučke kuhinje uz maksimalne mjere predostrožnosti, uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt sa klijentima (frizeri, pedikeri, brijači, kozmetičari..).

Vezani članci Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković i Viktorija Bednjanec Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković otkrila što se zna o ruskom cjepivu: "Kad dođem na red cijepit ću se bilo kojim cjepivom" Nacionalni stožer civilne zaštite Na presici Stožera o ispraćaju Bandića: "Organizator je najavio da će sve biti u skladu s mjerama. To je odgovoran pristup"

Također, radi sprječavanja širenja koronavirusa nalaže se privremena obustava rada kinodvorana, kazališta, muzeja, knjižnica i čitaonica, privremena obustava rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, obustava održavanja izložbi, revija i sajmova, plesnih škola, dječjih i drugih radionica te privremene obustave rada noćnih klubova i diskoklubova. Odluka će biti na snazi do opoziva, navode iz Stožera.

Kako je istaknuo načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković, stanje na području Zadarske županije je stabilno i još nisu imali niti jednu osobu kod koje je potvrđen koronavirus. Budući da u posljednjih nekoliko dana velik broj ljudi dolazi na to područje, čime opasnost od širenja virusa postaje sve veća, procjena je epidemiologa da se moraju poduzeti odlučnije mjere za suzbijanje širenja virusa. Za sada je pod nadzorom 68 osoba, dok ih je u samoizolaciji dvjestotinjak.

Uvode dodatni broj telefona

Iz Stožera još jednom apeliraju na građane da se pridržavaju samoizolacije ako su boravili izvan Republike Hrvatske ili bili u izravnom kontaktu sa zaraženim osobama. Budući da se dnevno epidemiolozima javlja velik broj ljudi, od sutra se uvodi dodatni broj telefona dežurnog epidemiologa (023/300-845) koji će biti dostupan od 7 do 21 sat.

Prema riječima epidemiologa Alana Medića, osim samoizolacije, u ovome je trenutku izuzetno važno zaštititi Opću bolnicu Zadar i sve Domove za stare i nemoćne kako se virus ne bi proširio u te ustanove. Upravo zbog tog razloga u Općoj bolnici Zadar otvoren je samo jedan ulaz na kojem će pacijente čekati djelatnik bolnice te ih usmjeravati na potrebne odjele, izvijestio je ravnatelj OB-a Zadar Željko Čulina te dodao kako će se vađenje krvi u bolnici ograničiti samo na djecu, trudnice i teže bolesnike, a ostali će pretragu obavljati kod liječnika opće prakse.

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije održao je i sastanak s ravnateljima zdravstvenih ustanova te im dao smjernice za naredno razdoblje te ih zamolio da se međusobno povežu u rješavanju problema oko nabavke potrebne zaštitne opreme. Istaknuo je pri tom i da se u ovome trenutku primarna zdravstvena zaštita mora dodatno angažirati u svim segmentima.

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković održao je i sastanak sa svim načelnicima stožera jedinica lokalne samouprave kako bi ih izvijestio o dosadašnjim aktivnostima županijskog Stožera te aktivnostima koje oni moraju poduzeti na svojim područjima. Rekao je kako se svi moraju aktivnije uključiti u provođenje mjera i odluka kako nacionalnog Stožera civilne zaštite, Ministarstva zdravstva te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tako i županijskog Stožera. Posebno je istaknuo važnost osvješćivanja građana o potrebi pridržavanja svih navedenih mjera te važnosti samoizolacije kod osoba koje su došle na njihova područja.

Tijekom današnjeg dana u Opću bolnicu Zadar zaprimljena je jedna osoba s mogućim simptomima koronavirusa te je zadržana u bolničkoj izolaciji. Uzorci su poslani u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te se očekuju nalazi. Još uvijek se čekaju i nalazi osobe čiji su uzorci poslani tijekom jučerašnjeg dana na analizu.