Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašena četverodnevna žalost

Zbog koronavirusa Kim Jong-Un šalje pomoć gradu između dviju Koreja. Loše vijesti stižu iz Brazila, druge najpogođenije zemlje u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un naredio je da se pošalje pomoć u Kaesong, grad na granici između dviju Koreja koji je u karanteni zbog koronavirusa, objavila je u nedjelju službena novinska agencija KCNA. Loše vijesti stižu i iz Brazila u kojem je u subotu broj preminulih prešao 100.000.

Sjevernokorejske vlasti su rekle da su u srpnju proglasile izvanredno stanje u Kaesongu pošto su otkrile jedan mogući slučaj zaraze koronavirusom koji bi bio prvi u zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prostorne varijacije Istraživanje otkrilo koji postotak Brazilaca imaju antitijela na COVID-19 Slika nije dostupna Rekordan broj novozaraženih Predsjednik slavi prosvjede protiv distance, a u zemlji dnevno umire gotovo 3000 ljudi: "Sretan sam, želimo slobodu"

KCNA navodi da je vlak s pomoći, hranom i lijekovima, stigao u petak u taj grad.

"Vrhovni vođa se uvjerio da su poduzete žurne mjere kako bi se dopremila hrana i lijekovi jer je grad u potpunoj blokadi i ovaj put je budno pazio da se gradu pošalju velike količine riže i pomoći", javlja službena agencija.

KCNA dodaje da je Kim "danju i noću" zabrinut za sudbinu stanovnika Kaesonga koji, piše agencija, nastavljaju "svoju kampanju kako bi zaustavili širenje opasnog virusa".

Sumnje u podatke iz Sjeverne Koreje

Prošli mjesec Pjongjang je objavio da se prebjeg koji je prije tri godine bio prešao u Južnu Koreju, 19. srpnja potajno vratio u Sjevernu Koreju "ilegalno prešavši" granicu između dviju zemalja koja se strogo nadzire.

Južnokorejska vojska je tada potvrdila da postoji "velika mogućnost" da se prebjeg nedavno vratio na Sjever.

Muškarac koji je imao simptome COVID-a 19 smješten je u "strogu karantenu", rekle su sjevernokorejske vlasti koje nisu službeno potvrdile je li bio pozitivan na testiranju na koronavirus.

Granica zatvorena od siječnja

Ako se to potvrdi, bio bi to prvi službeno priznat slučaj koronavirusa u Sjevernoj Koreji. Pjongjang je sve dosad tvrdio da nije zabilježio nijedan slučaj zaraze. Stručnjaci sumnjaju u to.

Sjeverna Koreja je krajem siječnja zatvorila granicu s Kinom gdje se virus prvi put pojavio. Uvela je stroga ograničenja stavljajući tisuće ljudi u izolaciju.

Crne brojke u Brazilu

U Brazilu je u subotu broj umrlih od koronavirusa premašio 100.000, a broj zaraženih tri milijuna, govore najnoviji podaci ministarstva zdravstva.

Ta zemlja s 212 milijuna stanovnika druga je najteže stradala u svijetu, nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Ministarstvo je izvijestilo o 905 umrlih u protekla 24 sata i o 49.970 zaraženih. No službeni podaci moraju se uzeti s oprezom zbog nedovoljnog testiranja, a stručnjaci ocjenjuju da bi ukupan broj zaraženih mogao biti šest puta veći.

Četverodnevna žalost zbog preminulih

Brazil ima 478 umrlih na milijun stanovnika, gotovo jednako kao SAD (487), ali manje od Španjolske (609) i Italije (583).

Predsjednik Senata Davi Alcolumbre proglasio je u subotu u Kongresu četverodnevnu državnu žalost u čast više od 100.000 Brazilaca umrlih od COVID-a 19.

Čini se da stanje još nije pod kontrolom dok pandemija u Brazilu ulazi u šesti mjesec. Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa prijavljen je u Sao Paulu 26. veljače a prva smrt 12. ožujka, isto u tom gradu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene