Koronavirus u Kini - 4
Koronavirus u Kini - 4 Foto: Afp

Rusija više neće davati mogućnost kineskim turistima da uđu bez vize na njezin teritorij i neće više izdavati radne vize Kinezima kako bi spriječila epidemiju koronavirusa u zemlji.


Cilj tih mjera je "zajamčiti sigurnost zemlje, zaštititi zdravlje i spriječiti širenje novog koronavirusa", stoji u tekstu objavljenom na internetskoj stranici ruske vlade.

Taj službeni dokument, koji nosi datum 31. siječnja, pojašnjava da će FSB, ruska služba sigurnosti koja je nadležna za granice, prekinuti od ponoći u subotu izdavanje viza kineskim turistima.

Od 2000. godine skupine kineskih turista mogle su putovati u Rusiju bez viza.

Također je odlučeno da ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova moraju prekinuti izdavanje radnih viza kineskim državljanima.

Zaštitna maska, ilustracija MVEP potvrdio: Četvero hrvatskih državljana odletjet će iz kineskog Wuhana za Francusku, čeka ih 14 dana karantene

Koronavirus u Kini - 3 Koronavirus zabilježen u dvadesetak zemalja: Prve slučajeve prijavile Španjolska, Švedska i Rusija

Ministarstvo vanjskih poslova kaže da se radi o "privremenoj" mjeri uvedenoj "zbog izvanrednih okolnosti".

Rusija će u ponedjeljak i utorak početi vraćati svoje građane iz Kine, i to iz regija koje su najviše pogođene epidemijom koronavirusa, objavile su agencije TASS i Interfax.

Rusija je dosad potvrdila dva slučaja koronavirusa te je ograničila izravne zračne veze s Kinom.

Broj zaraženih novim koronavirusom u Kini porastao je na gotovo 12.000, a do sada je umrlo 259 oboljelih, objavile su kineske zdravstvene vlasti u subotu.

Kanadski premijer upozorava na diskriminaciju kineske zajednice zbog koronavirusa

Kanadski premijer Justin Trudeau pozvao je sugrađane da budu jedinstveni u krizi koja je nastupila s pojavom koronavirusa i upozorio da se pripadnike kineske zajednice u Kanadi ne smije diskriminirati.

"U našoj zemlji nema mjesta diskriminaciji koju hrane strah i dezinformacije", istaknuo je Trudeau na proslavi kineske Nove godine u Scarboroughu, u predgrađu Toronta.

"Znam da je ovaj početak godine bio težak za mnoge među vama" koji su zabrinuti za svoje izvan zemlje, dodao je premijer.

Trudeau je uputio poruku solidarnosti Kanađanima kineskog podrijetla dok pripadnici te zajednice izražavaju zabrinutost zbog sve češćih negativnih i rasističkih komentara na društvenim mrežama nakon izbijanja epidemije.

Prošlog tjedna su zdravstveni čelnici kineske zajednice u Torontu upozorili na ponovnu pojavu rasizma i ksenofobije koji su pratili epidemiju SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom) 2003. Bolest je u Kanadi odnijela 44 života.

Amy Go, privremena predsjednica Kinesko-kanadskog nacionalnog vijeća za društvenu pravednost izrazila je u razgovoru za mrežu CBC žaljenje zbog "nepravedne stigmatizacije" Kanađana kineskog podrijetla.

Pohvalila je Trudeauovu izjavu poželjevši da vlada čini više kako bi "otklonila zabrinutost" i "suzbijala rasizam".

Kanada koja ima veliku kinesku zajednicu zasad je zabilježila četiri slučaja koronavirusa.

Bolest se u prosincu proširila iz kineskog grada Wuhana i zarazila gotovo 12.000 ljudi u kontinentalnoj Kini, gdje je umrlo 259 ljudi, pokazuju službeni podatci objavljeni 1. veljače. (Hina)