Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virtualne učionice, rad od kuće...

Kad te država i virus natjeraju da ostaneš doma: Dvije obitelji ispričale kako su im je koronavirus promijenio živote

U kojoj se mjeri njihov život promijenio, za Dnevnik Nove TV ispričale su dvije zagrebačke obitelji. Virtualne učionice, aplikacije za dostavu hrane, internetske platforme za rad od kuće – sve su to koristili u posljednjih mjesec i pol. Koliko god su zbog toga lakše podnosili mjere ostanka kod kuće, jedva čekaju da im se život vrati u normalu.

Koronavirus promijenio je živote, a dvije obitelji iz Zagreba ispričale su kako je utjecao na njihove. ''Promijenilo se to što ne možemo više biti toliko pokretni u smislu izleta, putovanja'', priča Zagrepčanka Ivana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje stručnjaka Britanski znanstvenici: U jedanaest europskih zemalja zaraženi deseci milijuna ljudi, izolacija spasila 59.000 života Slika nije dostupna jedva čekam Kad sve ovo prođe, opet ćemo se moći kao ljudi živcirati oko besmislica: Jedno ipak nemojte zaboraviti

''Socijalni život je stao, druženja, treninzi, poslovne aktivnosti. Promijenilo se apsolutno sve'', kaže Tomislav Katić čija obitelj ima pet aktivnih članova. Svi nešto treniraju. Mama trči i sudjeluje na maratonima, a tata je predsjednik i igrač Patriotsa - zagrebačkog kluba američkog nogometa. Najmlađi član obitelji kapetan je Futsal Dinama.

Hrana od domaćih proizvođača

Kondicija se sada održava – u kući. ''Ne sviđa mi se to što ne mogu ići na treninge i u školu, pa jedva čekam da ta glupa korona prođe i da se vidim s prijateljima. Inače mi jako puno fale'', priča Sven čiji se prvi razred u privatnoj školi preselio na internetsku platformu. Tako će ostati do kraja školske godine.

Hranu su Katići često u krizi naručivali online, i to domaću od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

''Voće, povrće, čak i riba svježa je dolazila s Jadrana. Nikad bolje lignje nismo pojeli. Ovo kad baš nešto morate od neprehrambenih namirnica, za to se suprug žrtvovao jer nama se stvarno cijelo vrijeme 'ostani doma' urezalo s ekrana'', priča Ines Katić.

''Sad smo stalno svi zajedno''

I Ivana iz Zagreba također je ostala doma jer nije radila. Tvrtka joj uskoro otvara vrata. Suprug je, pak, radio od kuće, i to pola radnog vremena – online.

''Nama su inače dani jako raštrkani, pogotovo zato jer ja radim i popodnevne smjene kao trgovac tako da me zna po pola dana ne biti doma. Izmjenjujemo se djeca, vrtić, posao, pa se nekako krpamo suprug i ja s time, ali sad smo konstantno svi zajedno, osim suprugove odsutnosti što se tiče posla, a i to nije vremenski kao standardne smjene njegove'', priča Ivana.

Važne lekcije

Zbližilo ih je to kao obitelj. A sve obveze koje su inače obavljali izvan kuće, sada su morali od doma. Koristili su internetske platforme za naručivanje odjeće i za logopedske vježbe. Kako je vrtić bio zatvoren, igralo se od doma u četiri zida, ili u parku otkad su mjere popustile.

Kada te država i jedan virus natjeraju da ostaneš doma i da život preseliš online, naučiš neke bitne lekcije. Cijeniti vrijeme provedeno s obitelji, ali i susrete uživo, zagrljaje, poljupce, sve sitnice koje život čine – lijepim.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene