Nakon Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske, i Zadarska županija za Nijemce je crvena.

Galerija


Prije povratka u svoju zemlju, Nijemci trebaju imati ili negativan test na COVID ili moraju u karantenu. Kriterij je jasan - na sto tisuća stanovnika više je od 50 novozaraženih osoba na tjedan. U Hrvatskoj je trenutačno oko 255 tisuća gostiju, od čega je najviše, oko 90 tisuća iz Njemačke. U tri crvene županije trenutno boravi 19.000 turista.

Vezani članci Andrzej Duda (Foto: AFP) Poljski predsjednik Duda zaražen koronavirusom, osjeća se dobro Davorka Dušek, infektologinja Liječnica koja je primila prvog pacijenta s koronavirusom, od veljače nije stala: "Držimo se, ali već smo umorni"

"Prije ćemo koronu dobiti kod kuće nego ovdje. Ali, tako je, kako je", kaže Oliver, njemački turist iz Njemačke.

S njim se slaže još jedna turistica iz Njemačke.

"Oko nas je samo obitelj, nema partija, nema skupina ljudi. Tako da smo sigurniji ovdje nego u Njemačkoj", kaže gošća iz Njemačke. 

Zoran Škrgetić, ravnatelj zadarskog Zavoda za javno zdravstvo kaže kako oni trenutno Nijemcima ne mogu pružiti posebnu uslugu.

"Zavod dnevno može odraditi od 250 do 280 testova i unutar 24 sata iste izdati", kaže Škrgetić.

Jesu li naši najbrojniji inozemni gosti već počeli napuštati Hrvatsku u Dnevniku Nove TV otkrila je Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.

"Naravno da smo se pribojavali ovakve situacije. Naše najvjernije tržište nas je stavilo na crvenu listu. Trenutno u Županiji imamo 11 tisuća gostiju iz Njemačke i očekujemo njihov odlazak, nadamo se ne svih. Ali imamo iz Slovenije i Austrije trenutno pet tisuća gostiju pa nadamo se kako ipak neće doći do najcrnijeg scenarija", kazala je.

Potvrdila je kako Zadar nema mogućnost testirati sve njemačke turiste obzirom na povećan pritisak domaćih te limitirane kapacitete Zavoda.

Na pitanje bi li Turistička zajednica mogla sufinancirati kupnju dodatnih uređaja, kazala je kako se raspravlja o najboljim načinima kako spasiti possezonu, ali i isplanirati sljedeću sezonu.