Cijepljenje
Cijepljenje Foto: Afp

Izrael od ponedjeljka omogućuje i cijepljenje djece od pet do 11 godina protiv COVID-19, a prema anketi Zavoda za zdravstvo 41 posto roditelja bi cijepilo svoju djecu, 38 posto se izjasnilo protiv, a 21 posto je neodlučno.


U Izraelu je za djecu od pet do 11 godina odobreno cjepivo Pfizer/BioNTecha.

Četvrti val zaraze pogodio je Izrael u lipnju i počeo je jenjavati u rujnu, no stopa reprodukcije virusa je ponovo visoka što ukazuje da se virus ponovo eksponencijalno širi.

Trenutno polovica zaraza otpada na djecu od oko 11 godina i mlađu.

Izraelsko stanovništvo od 9,4 milijuna je relativno mlado, s oko 1,2 milijuna djece u dobi između pet i 11 godina.

Znanstvenici i političari sumnjaju da zemlja može ostvariti kolektivni imunitet ukoliko se ne cijepe i djeca, no pritom ističu da se cijepljenje djece prvenstveno zagovara kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje, a ne samo da bi se zaustavilo širenje virusa.

Znanstvenici ponavljaju da se kod djece vrlo rijetko vidi teži oblik COVID-19 te da brojna djeca uopće nemaju nikakve simptome, ali da dugoročno svejedno može predstavljati rizik po njihovo zdravlje.

Ministarstvo zdravstva je iznijelo procjenu da će od 3500 oboljele djece jedno dijete kasnije razviti multisistemski upalni sindrom (MIS-C) koji može pogoditi srce, pluća, bubrege, mozak, kožu i gastrointestinalne organe.

Branko Bačić i Nino Raspudić - 1 Burno u duelu Bačić-Raspudić: ''Izgleda da Bačić zna pitanje i prije mene''; ''Ukidanje COVID potvrda znači širenje epidemije''
Sandra Šikić - 3 Bolnice reduciraju hladne pogone: "Nažalost, situacija se ne smiruje. Ali jedan podatak veseli"

Od početka pandemije u Izraelu se zarazilo 1,3 milijuna ljudi, a više od 8000 je umrlo.

Oko 57 posto stanovništva je potpuno cijepljeno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju