Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povijesni dogovor

Analiza Ivane Petrović: "Ovo je i osobni uspjeh Plenkovića. Kamata? Ona je izrazito mala"

Dogovor koji su čelnici EU-a, uključujući i premijera Andreja Plenkovića, postigli oko novog prijedloga Višegodišnjeg financijskog okvira i prema kojem će Hrvatska dobiti 22 milijarde kuna, komentirala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović. Osvrnula se i na novi saziv Hrvatskog sabora.

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirala je za  povijesni dogovor na razini Europske unije o novom prijedlogu plana za oporavak i sedmogodišnjem proračunu. U pregovorima o proračunu je sudjelovao i premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize" Ivana Petrović - 5 Nokaut s Pantovčaka Analiza Ivane Petrović: "Milanović je ovo dugo pripremao, a trebao je objaviti datum i zašutjeti. Čeka nas izrazito prljava kampanja"

Petrović kaže da su 22 milijarde koje će Hrvatska dobiti iz tog dogovora uspjeh Plenkovićeva tima, ali i njegov osobni uspjeh.

''To je uspjeh njegove Vlade, refleksija velikog truda ministra financija Zdravka Marića i njegovih istupa, ideja na vijeću ministara financija i činjenice da je Hrvatska korona krizu dočekala sa stabilnim proračunom. Sve je to kumovalo ovom dobrom rezultatu, ali tu je i osobni uspjeh Andreja Plenkovića'', rekla je Petrović.

Dodala je da Plenković u Europskoj uniji uživa veliki ugled i ima jako dobre osobne kontakte i veze. ''Za njega je uvijek svatko imao vremena. Usporedbe radi, mi smo kroz Višegodišnji financijski okvir dobili 12,6 milijardi, a u nacrtu Okvira bilo je 11,4 milijardi'', kaže Ivana Petrović. 

Novac se vraća kroz tri izvora

Podsjeća da Hrvatska u prošlom Višegodišnjem financijskom okviru donesenom 2014. godine jedina među članicama nije dobila dodatni novac koji članice dobivaju za uspješno pregovaranje.

Petrović kaže i da se neslužbeno doznaje da će se dobiveni novac vraćati kroz tri izvora – carine na uvoz iz trećih zemalja, davanja za proizvode koji proizvode veću razinu CO2 nego što je u EU dozvoljeno te nameti na nerecikliranu i nereciklirajuću plastiku. Kamata je zasad svega 0,2 posto. 

O Saboru: Očekujem puno kvalitetniji saziv od prošlog

Ivana Petrović se osvrnula i na novi, 10. sazivu Hrvatskog sabora. Smatra da će ovaj saziv biti bolji prethodnog.

''Zastupljene su sve pozicije lijevo i desno od centra, a čini mi se i da je obrazovna struktura zastupnika bolja od prošlog saziva, iako doktorat ne znači uspješnost u politici. Očekujem puno kvalitetniji Sabor od prošlog, više konstruktivnosti i manje populizma. U ovom sazivu nekako dajem više prednost zastupnicima koji imaju znanja iz prava i ekonomije'', zaključila je Ivana Petrović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene