Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Uoči početka školske nastave nakon zimskih praznika, u nekim regijama Italije raste ogorčenost stanovništva zbog vladina plana da se ona održava fizički u školama unatoč aktualnoj situaciji s koronavirusom.


"Tražili smo odgodu kao regija", rekao je predsjednik pokrajine Veneto Luca Zaia u intervjuu za nedjeljno izdanje La Repubblice. On smatra da je ponovni povratak učenika u školske klupe trebalo odgoditi za dva tjedna.

Vezani članci Sjeverna Koreja mobilizira vojsku zbog pandemije Eksplozija korone u najzatvorenijoj zemlji na svijetu: Mobilizirana vojska i 11.000 zdravstvenih djelatnika Ilustracija Novo normalno: Zbog manjka školskih klupa nastava održana u crkvi, na ''sat'' ušla vjernica i pomolila se

Problem je i u tomu što će u ponedjeljak s početkom nastave mnogi učenici u njoj sudjelovati na daljinu, što će značiti i manji broj školskih sati. Talijanska vlada oduvijek je bila za fizički oblik pohađanja nastave, no škole sada imaju različita pravila i postoji mogućnost pohađanja satova i od kuće.

Pritom je odlučujući faktor koliko je slučajeva zaraze koronavirusom u razredu.

Srednjoškolci se moraju testirati

Kada su posrijedi srednjoškolske ustanove učenici se moraju testirati u razredu i nositi FFP2 maske ako se pojavi samo jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Ako su u razredu dva slučaja vrijedi sljedeće pravilo: učenici koji nisu primili booster dozu cjepiva, oni koji su drugu dozu primili prije više od 120 dana i učenici koji su bolest prirodno preboljeli i oporavili se prije više od 120 dana moraju pohađati nastavu digitalno.

Kada je u razredu potvrđen koronavirus kod troje ili više učenika nastavu od kuće u predstojećih deset dana moraju pohađati svi učenici.

Predsjednik južnotalijanske regije Campanije već je poduzeo određene mjere te je zabranio fizički odlazak učenika u škole do 29. siječnja. Sicilija je početak nastave odgodila za četvrtak.

Italija trenutačno bilježi brzi porast slučajeva zaraze koronavirusom. Zdravstveni radnici kažu da broj novozaraženih ubrzano raste i među maloljetnicima i među mlađim punoljetnim osobama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju