Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rad na daljinu

Istraživanje: Svaki 5. zaposlenik koji radi od doma jedva čeka povratak u ured, glavni problem - nedostatak samodiscipline

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 900 ispitanika odgovaralo je na pitanja u istraživanju o radu od kuće u vrijeme epidemije. Trećina smatra kako će nastaviti ovakav oblik rada i nakon što prođe krizna situacija.

Portal MojPosao proveo je istraživanje o radu od kuće u kojem je sudjelovalo više od 900 ispitanika. Od zaposlenih ispitanika, trenutno od kuće radi njih 69%. Gotovo petina ispitanika (18%) ne radi od kuće, jer im to priroda posla ne dozvoljava, dok ima i onih (9%) koji bi mogli raditi od kuće, ali im to poslodavac nije omogućio. Svi samozaposleni ispitanici (njih 4% od ukupnog broja ispitanika) rade od kuće.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica priča sa Ivom Šušković - 1 Mogući scenarij Rad državnih službenika od kuće? Predstavnica sindikata: "Izvedivo je, ali..." Koronavirus i nove mjere - 3 Sve strože i sve bliže novom zatvaranju Na snagu stupile nove mjere, reakcije pljušte: "To je apsurd! Pa mi ozbiljno punimo državni proračun"

Od kuće najčešće rade zaposlenici velikih tvrtki, njih 92%, a 88% ispitanika iz malih tvrtki također radi od kuće. Privatne tvrtke u stranom vlasništvu u većoj su mjeri svojim zaposlenicima omogućile rad od kuće, naravno tamo gdje posao to dozvoljava (95%), dok su u najmanjoj mjeri takav oblik rada osigurale privatne tvrtke u domaćem vlasništvu (86%).

IT-jevci navikli na rad od kuće

Polovica ispitanika (49%) koja radi od kuće kaže da kako prije epidemije nisu imali tu mogućnost, dok njih 44 % kaže kako su i prije epidemije radili na daljinu, ali samo povremeno i u izvanrednim situacijama. Iako su velike tvrtke predvodnice kad je posrijedi rad od doma, prije epidemije njihovi zaposlenici su u najmanjoj mjeri imali mogućnost rada od kuće (njih 57% uopće nije imalo tu mogućnost, naprema 45% ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama).

Privatne tvrtke u stranom vlasništvu i prije epidemije su u najvećoj mjeri omogućavale rad od kuće (58% je barem povremeno imalo tu mogućnost), dok je svega 28% zaposlenih u tvrtkama u državnom vlasništvu s vremena na vrijeme radilo od kuće.

Prije epidemije rad od doma su u najvećoj mjeri prakticirale IT tvrtke, pa tako čak 71% zaposlenih u IT sektoru ističe kako su i ranije barem povremeno radili od kuće.

Nešto više od polovice zaposlenih koji rade od doma (57%) smatra kako se po završetku krize vraćaju natrag u ured, dok trećina ispitanika (32%) ipak vjeruje kako će se ovakav način rada nastaviti i nakon prolaska pandemije.

Svaki peti ispitanik jedva čeka povratak u ured

Velika većina ispitanika (81%) koji i u ovoj situaciji odlaze na posao, iako im tip posla kojim se bave omogućuje rad od kuće, dijeli stav kako niti nakon prolaska epidemije neće imati mogućnost barem povremenog rada od kuće.

Svaki peti ispitanik koji radi od kuće jedva čeka povratak u ured. Gotovo dvije trećine građana (64%) nakon završetka krize želi nastaviti raditi od kuće, ali samo povremeno, a tek manji dio ljudi (17%) je zainteresiran za svakodnevni rad na daljinu. U ured se što prije želi vratiti 22% ispitanika bez djece, dok bi 17% ispitanih roditelja radije ostalo doma.

Ispitanici koji trenutno ne rade od kuće, iako bi im posao to dozvoljavao, u većoj mjeri bi željeli raditi od doma, od onih koji to trenutno prakticiraju. Više od trećine ispitanika (36%) željelo bi svakodnevno raditi od doma, a svega 3% ne bi htjelo uopće raditi od doma.

Glavni problem - nedostatak samodiscipline

Svaki peti ispitanik priznaje da mu nedostaje samodiscipline za rad od kuće, dok kao ostale izazove ističu nedostatak komunikacije licem u lice s kolegama (65%), ometanje od strane ukućana (47%) te operativne zadatke koje je, prema riječima ispitanika, teško riješiti od doma (46%). S druge strane, polovica ispitanika ističe da su učinkovitiji i efikasniji nego kada rade u uredu i tvrde da je to zbog manje ometanja i jednostavnije organizacije vremena. Oni koji smatraju da su ipak produktivniji u uredu, ističu kako se nedostaci rada na daljinu očituju u kompliciranoj komunikaciji, tehničkim problemima i manjku uredske opreme.

Prednosti za radnike i poslodavce

Prema mišljenju ispitanika, glavne prednosti rada od kuće su – ušteda vremena na putovanju do posla i nazad, fleksibilnost u radu, veća udobnost (mogućnost rada u ležernijoj odjeći i obući) te lakše usklađivanje poslovnog i obiteljskog dijela života.

Rad od kuće ima svoje prednosti i za poslodavce - veće zadovoljstvo zaposlenika (56%), manji broj izostanaka s posla te rast produktivnosti radnika.

(Ne)usklađivanje poslovne i roditeljske uloge

Trenutna situacija posebno je izazovna za zaposlenike koji radni prostor dijele sa svojom djecom. Nešto malo više od polovice ispitanika (55%) ipak ističe kako su se dobro prilagodili novim okolnostima te uspješno 'žongliraju' s roditeljskim i poslovnim obvezama. S druge strane, svaki četvrti ispitanik (27%) ima problema s usklađivanjem ove dvije uloge.

Muškarci ili imaju bolje vještine organizacije, ili manje zaduženja oko djece, ali oni u većoj mjeri (61%) nego žene (49%) izjavljuju kako prilikom rada od doma ne trpe ni djeca ni posao.

O istraživanju: U istraživanju je sudjelovalo preko 900 ispitanika. Od toga su 62% žene, a 38% muškarci. Po trećina ispitanika pripada svakoj dobnoj skupini: 32% do 30 godina, 36% u dobi od 31 do 40 godina te 33% starijih od 41 godinu, objavio je Moj posao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene