Norveška će onima koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece protiv covida-19 ponuditi injekciju cjepiva mRNA kao drugu dozu, izjavilo je ministarstvo zdravstva u petak.

Galerija


Norveška je 11. ožujka obustavila cijepljenje AstraZenecom nakon što je mali broj mlađih ljudi hospitaliziran zbog kombinacije krvnih ugrušaka, krvarenja i niskog broja trombocita, od kojih su neki umrli.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Lokalni stožeri objavljuju nove podatke: Nastavlja se povoljna epidemiološka situacija, zasad tri županije bez novih slučajeva Red za testiranje na koronavirus Raste im broj zaraženih, no oni cijepljene kontakte umjesto u izolaciju šalju na - testiranje: "Isprobavamo taj pristup"

Sada čeka izvješće komisije koju je imenovala vlada, a koje bi trebalo pristići 10. svibnja, o tome hoće li se nastaviti cijepljenje. No odluka će doći prekasno za one koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece i prije odluke komisije trebali bi dobiti drugu dozu.

"Pojašnjenje po pitanju druge doze potrebno je prije nego komisija dostavi svoje izvješće", rekao je u priopćenju ministar zdravstva Bent Hoeie.

"Stoga, onima koji su primili cjepivo AstraZenece, bit će ponuđena druga doza cjepiva koje su proizveli Pfizer i BioNTech ili Moderna." Oko 135.000 ljudi, uglavnom zdravstvenih radnika, primilo je cjepivo AstraZenece prije nego što je obustavljeno cijepljenje.

Norveška je zadnja u nizu zemalja koja je odlučila kombinirati cjepiva, uz Dansku, Finsku, Francusku i Njemačku.