Otpadne vode
Otpadne vode Foto: Sanjin Strukic

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama pokrenuo je projekt praćenja otpadnih voda, s obzirom na to da su nedavna istraživanja pokazala da otkrivanje koronavirusa u otpadnim vodama može pomoći u praćenju epidemije COVID-19.


Epidemiologija zasnovana na otpadnim vodama predstavlja analizu otpadnih voda radi utvrđivanja prisutnosti bioloških ili kemijskih sredstava u svrhu praćenja javnog zdravlja i koristila se za otkrivanje prisutnosti farmaceutskog ili industrijskog otpada, lijekova, virusa i potencijalne pojave bakterija otpornih na antibiotike. Nedavna istraživanja pokazala su da otkrivanje koronavirusa u otpadnim vodama može pomoći u praćenju izbijanja epidemije COVID-19, navodi u priopćenju HZJZ.

Projekt se provodi u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, a financira ga njemačka vlada.

Koronavirus u Italiji Koronavirus se u Italiji pojavio još u prosincu 2019., dva mjeseca prije prvog slučaja zaraze

Pročistač otpadnih voda, Zagreb Opasnost koja vreba iz cijevi: Zagreb bi se mogao suočiti s još jednim velikim problemom

Testiranje otpadnih voda na RNK iz COVID-19 provodi se već u nekoliko zemalja u svijetu, među njima su Italija, Nizozemska, Mađarska, Španjolska i Francuska.

Virus se može izlučiti iz organizma kroz feces (izmet) osoba oboljelih od COVID-19 sa simptomatskom ili asimptomatskom infekcijom te druge tjelesne izlučevine, pa se nadzorom otpadnih voda mogu prikupiti podaci o objema vrstama infekcije.

Nadzor otpadnih voda može predvidjeti izbijanje infekcije

Iako se na taj način ne može utvrditi koje su osobe zaražene, RNK koronavirusa može se otkriti u ljudskom izmetu nekoliko dana do tjedan dana prije pojave simptoma. Dosad objavljena znanstvena istraživanja pokazala su da nadzor otpadnih voda može predvidjeti izbijanje infekcije i prije pojedinačnog testiranja pacijenta i prijema u bolnicu.

"Na takav način testiranje otpadnih voda može se koristiti kao alat za rano upozorenje. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosječnoj stopi zaraze tisuća ljudi. Stoga dobiveni skupni podaci mogu biti posebno informativni za područja s niskim kliničkim stopama testiranja na COVID-19", ističe HZJZ.

Umjesto pojedinačnog testiranja tisuća pacijenata, prikupljanje i ispitivanje malog broja uzoraka otpadnih voda mnogo je isplativije za dobivanje podataka o cijeloj populaciji.

Podaci s Centralnog uređaja za pročišćavanja otpadnih voda grada Zagreba koji će se prikupiti u projektu bit će nadopuna postojećem sustavu praćenja koronavirusa i pomoći epidemiolozima da bolje razumiju opseg infekcije na području Zagreba i okolice, koji predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog stanovništva Hrvatske.