U talijanskim regijama u kojima je buknula epidemija koronavirusa nalaze se i brojni Hrvati, a neki su svoja iskustva podijelili za Dnevnik Nove TV.


Na ulazu u mjesta u izolaciji policajci su sa zaštitnim maskama. Na ulicama nema ni žive duše. Snima se iz zraka ili izdaleka.

Vezani članci Umirovljenica koja se prva u Hrvatskoj cijepila, primila i drugu dozu - 1 Primila i drugu dozu: Prabaka Branka prva se cijepila u Hrvatskoj i jedva dočekala docjepljivanje Cijepljenje u SAD-u, ilustracija U Srbiji počinje masovno cijepljenje, prijavljeno više od 280.000 građana: "Cilj sustava je čim prije cijepiti što veći broj građana"

Deset gradova i općina u Lombardiji i jedna u Venetu u izolaciji su, to su mjesta koja su žarišta zaraze, u kojima živi oko 50 tisuća ljudi. U njih se ne može ući ni iz njih izaći.

Svi oni koji prekrše pravila bit će uhićeni, a ako policija ne bude mogla sama provoditi blokadu, pomoći će im vojska.

Prije nego što su mjere stupile na snagu, pred trgovinama u tim mjestima nastala je golema gužva jer su svi htjeli osigurati zalihe hrane.

Zatvaranje javnih mjesta dobro je kako bi se virus obuzdao. Kao mjera opreza u Lombardiji, Venetu i Pijemontu zatvorene su škole, sveučilišta, muzeji, kina, potvrđuju nam i Hrvati koji tamo žive.

U Milanu se nalazi i Lana Sappe, koja kaže da se život u posljednjih 48 sati u tom gradu jako promijenio. "Od zaluđenosti tjednom mode, milijunom događanja koji su trebali obilježiti ovaj vikend, došlo je do toga da su se zatvorile škole, da su se zatvorili vrtići, da su se zatvorile sve moguće priredbe, svi mogući eventi", kaže Sappe.

Koronavirus u Italiji
Lana Sappe Foto: DNEVNIK.hr

Monika Brščić radi u Pordenoneu. "U firmi u kojoj radim sutra će se uzimati brisovi, zaposlenici koji žive u područjima u kojima je već zabilježen koronavirus radit će od kuće", kaže Brščić.

Koronavirus u Italiji
Monika Brščić Foto: DNEVNIK.hr

Riskirati ne žele ni slavni dizajneri. Ema Kovač kaže da su u Milanu svi zatvorili svoje revije za javnost, od Armanija do Laure Biagotti. "Ne žele riskirati da se još više ljudi zarazi koronavirusom", kaže Kovač. 

Koronavirus u Italiji
Ema Kovač Foto: DNEVNIK.hr

I naša poznata ljepotica Vanja Rupena kaže da u Italiji vlada panika, posebno na sjeveru zemlje. "Ova situacija stvorila je veliku krizu talijanske ekonomije koja će ovih mjeseci porasti. Osobno nisam toliko zabrinuta. Nadam se da će klimatske promijene dolaskom proljeća ubrzo poboljšati ovu tešku situaciju", kaže Rupena.

Koronavirus u Italiji
Vanja Rupena Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Kaže da se u Lombardiji građanima savjetuje da peru ruke, da rukama ne diraju usta, nos i oči. "Nošenje kirurške maske preporučuje se samo ljudima koji smatraju da bi mogli biti zaraženi", kaže Rupena, dodajući da se ljudima savjetuje da se klone masa i zatvorenih prostora.