Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaraženo više od 150 ljudi

Hrvati u europskom središtu epidemije: "Zatvorile su se sve moguće priredbe, u firmi će nam uzimati brisove"

U talijanskim regijama u kojima je buknula epidemija koronavirusa nalaze se i brojni Hrvati, a neki su svoja iskustva podijelili za Dnevnik Nove TV.

Na ulazu u mjesta u izolaciji policajci su sa zaštitnim maskama. Na ulicama nema ni žive duše. Snima se iz zraka ili izdaleka.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Slika nije dostupna Nove mjere na snazi Oštra poruka talijanskog premijera: "Većinu današnjih problema imamo zbog necijepljenih ljudi. Ne smijemo to zaboraviti"

Deset gradova i općina u Lombardiji i jedna u Venetu u izolaciji su, to su mjesta koja su žarišta zaraze, u kojima živi oko 50 tisuća ljudi. U njih se ne može ući ni iz njih izaći.

Svi oni koji prekrše pravila bit će uhićeni, a ako policija ne bude mogla sama provoditi blokadu, pomoći će im vojska.

Prije nego što su mjere stupile na snagu, pred trgovinama u tim mjestima nastala je golema gužva jer su svi htjeli osigurati zalihe hrane.

Zatvaranje javnih mjesta dobro je kako bi se virus obuzdao. Kao mjera opreza u Lombardiji, Venetu i Pijemontu zatvorene su škole, sveučilišta, muzeji, kina, potvrđuju nam i Hrvati koji tamo žive.

U Milanu se nalazi i Lana Sappe, koja kaže da se život u posljednjih 48 sati u tom gradu jako promijenio. "Od zaluđenosti tjednom mode, milijunom događanja koji su trebali obilježiti ovaj vikend, došlo je do toga da su se zatvorile škole, da su se zatvorili vrtići, da su se zatvorile sve moguće priredbe, svi mogući eventi", kaže Sappe.

Ema Kovač Lana Sappe Foto: DNEVNIK.hr

Monika Brščić radi u Pordenoneu. "U firmi u kojoj radim sutra će se uzimati brisovi, zaposlenici koji žive u područjima u kojima je već zabilježen koronavirus radit će od kuće", kaže Brščić.

Ema Kovač Monika Brščić Foto: DNEVNIK.hr

Riskirati ne žele ni slavni dizajneri. Ema Kovač kaže da su u Milanu svi zatvorili svoje revije za javnost, od Armanija do Laure Biagotti. "Ne žele riskirati da se još više ljudi zarazi koronavirusom", kaže Kovač. 

Ema Kovač Ema Kovač Foto: DNEVNIK.hr

I naša poznata ljepotica Vanja Rupena kaže da u Italiji vlada panika, posebno na sjeveru zemlje. "Ova situacija stvorila je veliku krizu talijanske ekonomije koja će ovih mjeseci porasti. Osobno nisam toliko zabrinuta. Nadam se da će klimatske promijene dolaskom proljeća ubrzo poboljšati ovu tešku situaciju", kaže Rupena.

Kaže da se u Lombardiji građanima savjetuje da peru ruke, da rukama ne diraju usta, nos i oči. "Nošenje kirurške maske preporučuje se samo ljudima koji smatraju da bi mogli biti zaraženi", kaže Rupena, dodajući da se ljudima savjetuje da se klone masa i zatvorenih prostora. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene