Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S djecom pažljivije

Buljan Flander: ''Nalazi djece iz psihijatrijske dječje bolnice su negativni''

Od koronavirusa oboljelo je i četvero djelatnika psihijatrijske dječje bolnice u Zagrebu, a sve je krenulo od tehničkog osoblja. U samoj je bolnici još uvijek smješteno desetero djece. Prema najnovijim informacijama svi su njihovi nalazi negativni.

O njima brine mali broj liječnika i medicinskog osoblja jer su ostali u samoizolaciji. Najbolje da to provjerimo iz prve ruke. U bolnici sada dežuraju i liječnice Poliklinike za zaštitu djece.

''Dobila sam informaciju da nijedno dijete nije pozitivno, pozitivno je pet djelatnika i jedan dio njih je u izolaciji. S djecom dežuraju i naše dvije psihijatrice, uvjerena sam da su se svi djelatnici već pobrinuli o djeci. Ne znam detaljno kako su djeca, ali pretpostavljam da je svako od njih zbrinuto i da je svako dijete dobilo individualnu informaciju, prilagođenju njegovom stanju'', istaknula je za Dnevnik Nove TV ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Gordana Buljan Flander.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Splitski stožer objavio: Još 30 korisnika doma za starije pozitivno na koronavirus, za četiri osobe testiranje će se ponoviti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svijet iz minute u minutu U Italiji od jučer umrlo 610 ljudi. Britanski premijer Johnson premješten s intenzivne njege na odjel: "Izvrsno je raspoložen"

Buljan Flander ističe kako izolacija sigrno utječe na svu djecu. ''Oni se imaju prirodnu potrebu kretati, sigurno je da ih ova situacija frustrira i sigurno osjećaju anksioznost, sada je najbitnije da im osiguramo stabilnost i osjećej da ima budućnosti. U tome je jako važno da imaju rutinu, da obavljaju iste stvari, da imaju stabilnost. Važno je jako i da im damo priliku da kakžu kako se osjećaju, da im damo mogućnost da izraze svoje strahove i brigu'', objasnila je.

''S djecom mlađe dobi treba pričati prilagođeno i na konkretnoj razini, objasniti joj da oni nisu krivi nizašto, jer mala djeca imaju tu osjećaj da su odgovorna za sve što se oko njih događa. S adolescentima treba razgovarati prilagođeno njihovoj dobi. Uvažavati da do sada već imaju određene informacije i istraživati zajedno s njima. Oni imaju osjećaj da se njima ne može ništa dogoditi, ali ako im skrenemo pažnju na druge ljude, njihove bake i djedove imat će osjećaj solidarnosti i pazit će kako se druže i ponašaju'', kaže Buljan Flander.

Objasnila je kako nakon svega ovoga što proživljavamo očekuje povećanu anksioznost i nesigurnost kod djece, posebno kod one koja su doživjela i potres, ''Jako je važno kako sada roditelji razgovaraju s djecom, te da imaju malo više strpljenja za njih. Svi smo sada pod pritiskom, i roditelji i djeca''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene