Ministar Vili Beroš na današnjoj je presici Nacionalnog stožera komentirao i prvi odštetni zahtjev koji je stigao u bolnice zbog korone.


Na presici Nacionalnog stožera ministar zdravstva Vili Beroš na pitanje o tužbama protiv bolnica zbog zaraze koronom kazao je kako nemaju podataka da su stigle neke takve tužbe u hrvatske bolnice.

Vezani članci Koronavirus Bolnice u Hrvatskoj prelaze na novi režim: Pogledajte što se sve mijenja Prvi dan uvođenja COVID potvrda VIDEO Beroša na Rebru dočekali zvižducima, pozvana policija. Svećenik vikao: "Vješala, vješala!"

"U ovom trenutku nema tužbi. Hoće li ih biti, nemoguće je reći. Međutim, KBC-u Zagreb stigao je jedan odštetni zahtjev obitelji koja smatra da je netko njihov preminuo u bolnici zaražen koronom.

U komunikaciji sam s predstavnicima KBC-a Zagreb, oni su odgovorili da su poštovali sve epidemiološke mjere i da je postupano sukladno pravilima struke. Ako se dogodi neki pravni postupak u smislu tužbe, oni će me obavijestiti. Međutim, u ovom trenutku to nije tako. Je li moguće očekivati tužbe? Iskreno ću reći - vjerojatno jest.

Mogu ponoviti da smo se od početka ove pandemije ponašali sukladno preporukama HZJZ-a za siguran rad u bolnicama. Znam za primjere gdje su pacijenti prilikom prijema testirani brzim antigenskim testovima i bili su negativni, međutim već za nekoliko dana postali su pozitivni. Je li do toga došlo zato što su u međuvremenu razvili pozitivitet ili su se zarazili u bolnici, teško je reći, ali takvih je slučajeva bilo, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta. To je nešto što se može očekivati u epidemiji.

Zato smo tražili od HZJZ-a jasne upute kako se u takvim situacijama ponašati da zdravstveni sustav bude siguran. Ako tužbi bude i ako budu utemeljene, naravno, zdravstveni će sustav na njih odgovoriti i reagirati sukladno pravnom lijeku. U ovom trenutku nismo predvidjeli sredstva za takve slučajeve, ali ako ih bude i ako se pokaže da se neka odšteta mora isplatiti, to ćemo naravno učiniti.

Proces pružanja zdravstvene zaštite u kontekstu epidemije iznimno je složen i s ovakvim pitanjima susretat će se zdravstveni sustavi diljem svijeta", rekao je Beroš.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju