Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PACIJENT PREMINUO

Beroš o zahtjevu KBC-u Zagreb za odštetu zbog korone: "U ovom trenutku nema tužbi. Je li ih moguće očekivati? Iskreno ću reći - vjerojatno jest"

Ministar Vili Beroš na današnjoj je presici Nacionalnog stožera komentirao i prvi odštetni zahtjev koji je stigao u bolnice zbog korone.

Na presici Nacionalnog stožera ministar zdravstva Vili Beroš na pitanje o tužbama protiv bolnica zbog zaraze koronom kazao je kako nemaju podataka da su stigle neke takve tužbe u hrvatske bolnice.

Pročitajte i ovo Uvođenje COVID potvrda u Osijeku - 3 Burno i u Splitu VIDEO Beroša na Rebru dočekali zvižducima, pozvana policija. Svećenik vikao: "Vješala, vješala!" Slika nije dostupna ''Cjepiva imamo'' Beroš uputio otvoreno pismo zdravstvenim djelatnicima, određen datum od kada će na posao dolaziti uz COVID potvrdu

"U ovom trenutku nema tužbi. Hoće li ih biti, nemoguće je reći. Međutim, KBC-u Zagreb stigao je jedan odštetni zahtjev obitelji koja smatra da je netko njihov preminuo u bolnici zaražen koronom.

U komunikaciji sam s predstavnicima KBC-a Zagreb, oni su odgovorili da su poštovali sve epidemiološke mjere i da je postupano sukladno pravilima struke. Ako se dogodi neki pravni postupak u smislu tužbe, oni će me obavijestiti. Međutim, u ovom trenutku to nije tako. Je li moguće očekivati tužbe? Iskreno ću reći - vjerojatno jest.

Mogu ponoviti da smo se od početka ove pandemije ponašali sukladno preporukama HZJZ-a za siguran rad u bolnicama. Znam za primjere gdje su pacijenti prilikom prijema testirani brzim antigenskim testovima i bili su negativni, međutim već za nekoliko dana postali su pozitivni. Je li do toga došlo zato što su u međuvremenu razvili pozitivitet ili su se zarazili u bolnici, teško je reći, ali takvih je slučajeva bilo, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta. To je nešto što se može očekivati u epidemiji.

Zato smo tražili od HZJZ-a jasne upute kako se u takvim situacijama ponašati da zdravstveni sustav bude siguran. Ako tužbi bude i ako budu utemeljene, naravno, zdravstveni će sustav na njih odgovoriti i reagirati sukladno pravnom lijeku. U ovom trenutku nismo predvidjeli sredstva za takve slučajeve, ali ako ih bude i ako se pokaže da se neka odšteta mora isplatiti, to ćemo naravno učiniti.

Proces pružanja zdravstvene zaštite u kontekstu epidemije iznimno je složen i s ovakvim pitanjima susretat će se zdravstveni sustavi diljem svijeta", rekao je Beroš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene