Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRIZNI PLAN

Bolnice u Hrvatskoj prelaze na novi režim: Pogledajte što se sve mijenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekspertna skupina Ministarstva zdravstva održala je u srijedu sastanak kako bi se pripremili za dane u kojima se očekuje veći broj hospitalizacija.

Sve zagrebačke bolnice postaju COVID bolnice, uvodi se dispečer koji će 24 sata nadzirati smještajne kapacitete na koronaodjelima, a bolnice će javljati stanje svaki dan u 8, 14 i 24 sata, dogovoreno je na sastanku ekspertne skupine Ministarstva zdravstva koja je u srijedu održala sastanak kako bi se pripremili za dane u kojima se očekuje veći broj hospitalizacija.

Iako je nezahvalno davati procjene brojeva hospitaliziranih, vjeruje se da će one biti slične najgorim danima u drugom valu, tijekom prosinca, kada je u bolnicama bilo gotovo 3000 pacijenata pozitivnih na COVID. 

Prema podacima Ministarstva zdravstva, jučer je popunjenost ležajeva za pacijente oboljele od COVID-a u Hrvatskoj bila 54,1 posto, intenzivni kreveti popunjeni su 64,8 posto, a respiratori 16,3 posto. Naravno, situacija je po bolnicama šarolika, tako da u nekima ima još puno mjesta, no neke su gotovo popunjene.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se na sastanku ekspertne skupine Ministarstva zdravstva, uz postojeću epidemiološku situaciju, govorilo i o mogućim novim punktovima za testiranje kako bi se izbjegle gužve i dugotrajno čekanje.

"Izvjesno je uvođenje novog sustava u KBC-u Sestre milosrdnice, u koji će biti uključeni liječnici obiteljske medicine, tako da će putem računala naručiti svoje pacijente da dođu u spomenutu bolnicu i napraviti testiranje u točno određeno vrijeme", kazao je Beroš, kako piše Jutarnji list, i dodao da će se pacijenti, također, sami putem e-maila moći naručiti sa svojom uputnicom.

U planu je i da grad Zagreb otvoriti više punktova kako bi se građanima omogućilo više lokacija, a time i više termina za testiranje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Stožer objavio brojke: Danas 4154 novozaražene osobe, 26 preminulih. U jednoj županiji udvostručen broj novih slučajeva
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve više mladih obolijeva Trudnica završila na respiratoru, porodili je carskim rezom. Infektolog upozorava: "Možemo samo očekivati da će biti loše"

U planu je otvaranje drive-in testiranja na Velesajmu, doznaje Jutarnji list. Ekspertna skupina, koju čine ravnatelji zagrebačkih bolnica, epidemiolozi i infektolozi, razgovarala je i o bolničkim kapacitetima, tako da je u tijeku povećanje kapaciteta u KB-u Dubrava, KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice.

Kako bi se u svakom trenutku znalo točno stanje popunjenosti kapaciteta, zagrebačka Hitna pomoć organizirat će dispečere koji će pokrivati 24 sata i nadzirati hospitalne smještajne kapacitete i one u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Sve bolnice bit će dužne prijaviti podatke tri puta dnevno i to u 8, 14 i 24 sata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene