Druga najmnogoljudnija australska savezna država Victoria objavila je u utorak da će rasporediti vojsku kako bi sprovela odredbe o izolaciji zbog pandemije te da će svatko tko krši pravila dobiti ogromnu kaznu i do 20 tisuća australskih dolara.

Galerija


Australija, nekoć isticana kao globalni lider u suzbijanju pandemije, pokušava usporiti širenje koronavirusa u Victoriji i time spriječiti drugi val pandemije. Ranije ovoga tjedna Victoria je uvela policijski sat, veće restrikcije dnevnog kretanja stanovnika te je nametnula zatvaranje većih dijelova lokalne ekonomije.

Vezani članci Skijalište, ilustracija Loše vijesti za skijaše partijanere: "Zabave nakon skijanja zbog korone neće biti moguće" Kafić, ilustracija - 3 Dalmatinski ugostitelji kreću u prosvjede, zatvaraju lokale i traže porezno rasterećenje: "Plan B je zatvaranje restorana i otpuštanje radnika"

"Gotovo trećina zaraženih nije bila u kućnoj izolaciji prilikom provjere, zbog čega su uvedene oštre kazne", kazao je premijer savezne države Victoria Daniel Andrews u utorak.

Andrews je objavio da će 500 vojnika ovoga tjedna biti raspoređeno u Victoriju kako bi se sprovele odredbe o samoizolaciji, uz kazne od gotovo 5 tisuća australskih dolara (oko 22.600 kuna, op.a.) za kršenje pravila.

Jedino su zaražene osobe kojima je potrebna hitna medicinska pomoć izuzete od samoizolacije. "Doslovno ne postoji razlog da napustite dom. Ako napustite dom, a policija vas ne pronađe tamo, bit će vam vrlo teško objasniti policiji države Victoria da ste imali opravdan razlog", rekao je Andrews novinarima u Melbourneu.

Visoke novčane kazne

Osobe koje više puta prekrše odredbu o samoizolaciji bit će kažnjene s do 20 tisuća australskih dolara, rekao je Andrews. U Australiji je od izbijanja pandemije potvrđeno gotovo 19 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, dok su 232 osobe umrle, što su mnogo manje brojke nego u drugim razvijenim državama.

Australija je rano zatvorila granice, nametnula socijalno distanciranje, uz opsežna testiranja. Nakon otvaranja zemlje znatno je porastao broj zaraženih lokalnom transmisijom u Victoriji, koja tjednima bilježi troznamenkasti broj dnevno zaraženih.

Na Victoriu otpada čak gotovo 12 tisuća slučajeva. U utorak je u toj saveznoj državi potvrđeno 439 novih slučajeva, a 11 je osoba umrlo. Ukupno je u Victoriji umrlo 136 osoba, a virus se znatno proširio po domovima za starije i nemoćne.

Novi val pokrenulo nepridržavanje mjera

Dužnosnici Victorije navode da je posljednji val potaknut nepridržavanjem restrikcija. "Postoji određen broj ljudi koji su svjesno prekršili policijski sat. Netko je odlučio da mu je dosadno i da se ide voziti, dok je netko odlučio da treba kupiti auto nakon 20 sati prošle noći", rekla je ministrica unutarnjih poslova Victorije Lisa Neville novinarima u Melbourneu.

Australija je donijela odluku da će osobe kojima je propisana samoizolacija dobiti 1500 australskih dolara od države kako ne bi kršile odredbu zbog ekonomskih razloga.

Mnoge granice između saveznih država zatvorene su, s obzirom na to da je novi val zaraze većinom ograničen na Victoriju, a drugi po broju zaraženih susjedni je Novi Južni Wales. Ta je savezna država u utorak imala samo 12 novozaraženih, a dio zaraženih vraćao se iz Victorije.