Samo je u srijedu u Sarajevu bilo zakazano čak 36 dženaza i sahrana, a zbog porasta broja zaraženih koronavirusom Klinički centar u Sarajevu mobilizirao je svoje zaposlenike.

Galerija


Bosna i Hercegovina nalazi se među deset zemalja s najvećom smrtnosti od posljedica koronavirusa. U posljednjih mjesec dana povećan je broj smrtnih slučajeva, samo u četiri dana u glavnom gradu BiH umrlo je više od 90 ljudi.

Vezani članci Koronavirus u Velikoj Britaniji Cijepili su više od 70 posto građana i ukinuli gotovo sve mjere: Broj novozaraženih u padu šesti dan zaredom Alemka Markotić Markotić otkrila što misli o jednoj od teorija o cijepljenju: "To je potpuna neistina kojom se plaše mladi ljudi." Pohvalila se i novom funkcijom…

Samo je u srijedu u Sarajevu bilo zakazano 36 dženaza i sahrana. Zbog velikog povećanja potrošnje kisika u Bosni i Hercegovini, izazvanog pandemijom, proizvodnja i nabava dosegnule su kritičnu točku.

U zemlji još nije počelo ni masovno cijepljenje stanovništva, a u bolnicama očekuju novi priljev pacijenata, što je primoralo Klinički centar u Sarajevu da proglasi izvanredno stanje za svoje zaposlenike.

Sve je više zaraženih

U protekla 24 sata Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izvijestio je o 1156 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je 3878 uzoraka. Preminule su 42 osobe.

Do sada je ukupno testirano 501.260 stanovnika te je potvrđeno 98.058 slučajeva zaraze. Izliječeno je 82.924 ljudi, od čega 631 od jučerašnjeg dana. Preminule su ukupno 3122 osobe.