Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provokacija

Neće biti napada na ruske konvoje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina traži međunarodnu osudu ruske samovolje.

Ukrajinske vlasti ocijenile su u petak da ulazak ruskog humanitarnog konvoja na teritorij Ukrajine predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava, ali ga ipak neće napasti nego traže međunarodnu osudu tog poteza Rusije.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

Ulazak ruskog konvoja je 'kršenje međunarodnog prava', izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Prvi ruski kamioni ušli u Ukrajinu, Ukrajinci tvrde: 'To je invazija!'

I ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je Rusija 'očito prekršila temeljna načela međunarodnog prava'.

Šef državne sigurnosti Valentin Nalivajčenko naglasio je da vojska neće napasti kamione koji su prešli rusko-ukrajinsku granicu, jer želi izbjeći svaku 'provokaciju'.

'Ukrajina će surađivati s Međunarodnim odborom Crvenog križa kako nas ne bi optužili za provokacije da smo zadržavali ili upotrijebili silu protiv vozila s navodnom humanitarnom pomoći', rekao je on novinarima.

Upitan hoće li Ukrajina iz zraka napasti konvoj koji prolazi teritorijem pod kontrolom pobunjenika, Nalivajčenko je odgovorio: 'Ne, protiv njih ne'.

Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od međunarodne zajednice da taj potez Rusije osudi kao nezakonit i agresivan.

Iako konvoju nismo dali dozvolu za ulazak na ukrajinski teritorij, dopušteno mu je da prijeđe granicu kako bi se izbjegle moguće provokacije, ističe se u priopćenju ministarstva.

'Pozivamo sve međunarodne partnere da budu jedinstveni u osudi nezakonite i agresivne ruske akcije', kažu u ministarstvu.

'Kako bismo izbjegli moguće provokacije, izdali smo sve potrebne naredbe za siguran prolaz konvoja... Taj čin smatramo još jednim očitim kršenjem osnovnih načela međunarodnog prava', navodi se u priopćenju.

Ruska novinska agencija Itar-Tass prenosi da su se predstojnici ureda ruskog i ukrajinskog predsjednika dogovorili da je potrebno nužno dovršiti operaciju dostave ruske humanitarne pomoći stanovnicima istoka Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je agenciji da su dvojica dužnosnika razgovarala telefonom. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene