Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla pomoć za separatiste

Prvi ruski kamioni ušli u Ukrajinu, Ukrajinci tvrde: 'To je invazija!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Granicu je prešlo prvih 70, od gotovo 300 kamiona, koji su se nastavili dalje kretati ukrajinskim teritorijem pod nadzorom proruskih pobunjenika prema Luhansku.

Prvi dio ruskog humanitarnog konvoja prešao je u petak rusko-ukrajinsku granicu nakon što je Moskva jednostrano odlučila više ne čekati dozvolu Kijeva.

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Granicu je prešlo prvih 70, od gotovo 300 kamiona, koji su se nastavili dalje kretati ukrajinskim teritorijem pod nadzorom proruskih pobunjenika prema Luhansku.

No, trebalo je samo nekoliko sati da se oglasi Kijev koji tvrdi da Rusi ulaskom konvoja pokušavaju izvesti invaziju na Ukrajinu.

'To je direktna invazija!', izjavio je ukrajinski šef sigurnosti Valentin Nalivajčenko, prenose svjetski mediji.

Naime, bilo je dogovoreno da konvoj neće ući u Ukrajinu bez pratnje Crvenog križa. No, njihovi su prestavnici odustali od pratnje zbog nestabilne sigurnosne situacije, prenosi CNN.

Rusija je odlučila odmah poslati na istok Ukrajine svoj humanitarni konvoj koji već više od tjedan dana stoji na granici, ocijenivši da su isrcpljene sve izlike za otezanje, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova.

'Sve izlike za odgađanje dopreme pomoći područjima u katastrofalnoj humanitarnoj situaciji su iscrpljene. Rusija je odlučila djelovati. Naš konvoj s humanitarnom pomoći kreće u smjeru Luhanska', na istoku Ukrajine, ističe ministarstvo u priopćenju.

Nekoliko minuta nakon objave te informacije, fotograf AFP-a je vidio desetak bijelih kamiona, od gotovo 300 koliko ih ima u konvoju, kako polaze i prelaze granicu. Došli su na ukrajinsku carinu u tranzitnoj zoni. Reuters prenosi kako je granicu prešlo ukupno 70 kamiona.

Prve kamione u konvoju pregledali su u četvrtak ukrajinska granična policija i carinici, što je nužan postupak kako bi zatim Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) mogao raspodijeliti pomoć.

I dalje bjesne sukobi: Iz napadnutog konvoja izvučeno 15 tijela

Ukrajinske vlasti strahuju da bi konvoj mogao biti predmet provokacija pobunjenika i izlika za rusku intervenciju. Upozorile su da će pomoć dopremati samo uz jamstva za njegovu sigurnost.

Moskva smatra da su 'dobivena sva nužna jamstva' i da je ICRC provjerio rutu kojom konvoj treba proći.

Ruska diplomacija je opetovala da odgovornost za moguće posljedice provokacija usmjerenih na konvoj leži isključivo na Kijevu.

U petak ujutro je glasnogovornica ICRC-a rekla pak za rusku agenciju Interfax da organizacija još nema "sigurnosna jamstva" i da njihovi predstavnici ne prate sporni ruski humanitarni konvoj koji je stupio na ukrajinski teritorij.

'Mi ni na koji način ne sudjelujemo u konvoju', rekla je za AFP glasnogovornica ICRC-a Viktoria Zotikova, pošto je ta organizacija na Twitteru izvijestila o 'neizvjesnoj sigurnosnoj situaciji.' (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene