I dalje postoji velika potreba za kvalitetno educiranim kadrovima u raznim sektorima
I dalje postoji velika potreba za kvalitetno educiranim kadrovima u raznim sektorima Foto: Getty Images

Vječito pitanje koje muči gotovo svakog maturanta jest „kamo dalje“?. I dok neki srednjoškolci imaju gotovu viziju o tome kako će izgledati njihov karijerni put, većina ih nije sigurna što i kako dalje. Iako se na tržištu rada najviše traže oni sa strukovnim zanimanjima i dalje postoji velika potreba za kvalitetno educiranim kadrovima u raznim sektorima koja su ujedno i među najplaćenijima u Hrvatskoj.


Za neka od tih zanimanja obrazuje i jedno zagrebačko visoko učilište prepoznato među novom generacijom, a u nastavu otkrijte o kojim se to studijima radi.

Nova generacija zanimanja u turizmu

Kao zemlja koja se izrazito oslanja na turizam kao izvor zarade, potražnja za ljudima koji će na takvim poslovima raditi je iznimno velika, a bit će i sve veća. Iako mnogi bježe od turizma zbog pandemije koronavirusa i naglog pada industrije putovanja, ljudska potreba za putovanjem i novim iskustvima ne jenjava, već naprotiv, a sektor vapi za kadrovima sa znanjima nove generacije.
Uz mnoga strukovna i uslužna zanimanja, ono čega isto nedostaje jest profesionalaca koji bi turistima za vrijeme boravka u Lijepoj Našoj osmislili doživljaj kojeg neće zaboraviti. Ova godina pokazala nam je da turistima više nije dovoljno samo sunce, more i prekrasna plaža. Sada traže nešto više, a to mogu dobiti kreiranjem jedinstvenog iskustva koje se veže uz kulturu određenog kraja. Primjerice, tako bi turisti, dok su u Dalmaciji, mogli vidjeti kako se izrađuje maslinovo ulje ili doživjeti gastronomsko iskustvo koje nudi Dalmatinska zagora, dok bi se u Istri mogli okušati u potrazi za tartufima i isprobati čarobne okuse njihovog zavičaja.

I dalje postoji velika potreba za kvalitetno educiranim kadrovima u raznim sektorima
Edward Bernays University College (Foto: Bernays)

Kako bi se upoznali i ovladali s ovakvom vrstom turizma, ali i s područjima menadžmenta i marketinga turističke destinacije, mladima je prvo potrebno kvalitetno obrazovanje. Studij turizma na Edward Bernays University Collegeu upoznat će vas upravo s kreiranjem jedinstvenog doživljaja za turiste te otvoriti mogućnost za zapošljavanje u najpotentnijem sektoru u Hrvatskoj. Svojim preddiplomskim i diplomskim studijem turizma, Bernays priprema novu generaciju profesionalaca za rad na izazovima suvremenog turizma kroz temeljna akademska i najnovija praktična znanja. Zaokruženo je to obrazovanje za rad u ovom dinamičnom sektoru orijentirano na usvajanje teorijskih i praktičnih znanja, s naglaskom na potonje kako bi mladi počeli graditi svoju karijeru već za vrijeme studija. Na taj način, studenti imaju priliku doživjeti rad u turizmu iz prve ruke kako bi u potpunosti bili spremni na ono što ih čeka po završetku studija.

Poslovi u turizmu visoko su na listi najtraženijih poslova u Hrvatskoj, a plaće onih koji u njemu rade su iznad prosjeka Hrvatske. Čak ako ste i na prekretnici u karijeri, nikad nije kasno nadograditi znanja i kvalificirati se za poslove koji su u datom trenutku traženi. Ako se nalazite u situaciji da niste sigurni biste li izabrali karijeru u turizmu kao svoj put, dodatna potvrda navedenom je i predikcija najtraženijih poslova u sljedećih desetak godina od prepoznatog poslovnog portala Business Insidera, koji potvrđuje kako su menadžeri uslužnih djelatnosti, među kojima su i oni koji kreiraju doživljaj, iskustvo i zabavu, jedni od poslova današnjice za kojima potreba neprestance raste, a pravi boom se tek očekuje.

I dalje postoji velika potreba za kvalitetno educiranim kadrovima u raznim sektorima
Edward Bernays University College (Foto: Bernays)

Upravljanje komunikacijama, projektima i marketingom

Odnosi s javnošću i komunikacijski menadžment jedno su od rijetkih područja u kojima se sve više javlja potreba za kvalitetno educiranim ljudima jer se tvrtke, organizacije i institucije svakodnevno nose s izrazito složenim komunikacijskim izazovima. Prednost ovog posla jest u tome što ono ne ovisi o djelatnosti poduzeća ili organizacije te obuhvaća široku paletu znanja i vještina.

Kvalitetno i sveobuhvatno obrazovanje u ovom području nudi Edward Bernays University College gdje studenti imaju priliku učiti od najboljih iz prve ruke jer se i na ovom studiju naglasak stavlja na praktičnu nastavu i stručnu praksu. Studenti će tako imati priliku na preddiplomskom i diplomskom studiju komunikacija na Bernaysu učiti o različitim društvenim disciplinama - od komunikologije, medija i novinarstva do marketinga, odnosa s javnošću, projektnog menadžmenta i komunikacije na digitalnim kanalima. Studenti imaju priliku tijekom zimskih i ljetnih mjeseci odrađivati stručnu praksu, a kod koga će to biti, mogu odabrati putem posebnog sustava među više od 130 Bernaysovih partnera.

I dalje postoji velika potreba za kvalitetno educiranim kadrovima u raznim sektorima
Edward Bernays University College (Foto: Bernays)

Poslovi u području digitalnih tehnologija i rješenja

U današnje vrijeme kada se sve okrenulo digitalnom, poslovi pred ekranom su među najtraženijima, kako na tržištu rada, tako i kod mladih. Rad na društvenim mrežama i digitalnim kanalima, kreiranje digitalnih sadržaja u raznim formatima i razumijevanje novih tehnologija potrebni su svakoj tvrtki, neovisno o tome koliko bila mala, a od kada se poslovi rade od kuće, potreba za njima veća je negoli ikada. Za osposobljavanje znanjima i vještinama potrebnima za rad u području novih tehnologija i medija pobrinuli su se i na studijima turizma i komunikacija na Bernaysu pa tako studenti uče o tehnologiji big data, umjetnoj inteligenciji, tome kako se kreiraju jednostavne web stranice, a imaju i kolegije o dizajnu digitalnih vizualnih sadržaja, na kojima će učiti raditi pomoću alata za vizualno oblikovanje, kao i digitalno oglašavanje i komunikaciju putem društvenih mreža.

I dalje postoji velika potreba za kvalitetno educiranim kadrovima u raznim sektorima
Edward Bernays University College (Foto: Bernays)

Sve je veća potreba za cjeloživotnim obrazovanjem, ali i želja za zaokretom u karijeri

Bilo da je motiv stjecanje specijaliziranih znanja, osobni rast i napredovanje u karijeri, jačanje vlastite konkurentnosti na tržištu u svrhu trajne zapošljivosti ili pak promjena profesije i želja za ostvarenjem vlastitih potencijala u području od posebnog interesa, potreba za programima cjeloživotnog obrazovanja svakim danom je sve veća. Kako je razumijevanje procesa, komunikacije i događaja u politici imperativ svakog upravljačkog zanimanja, a posebice onih u području javnog sektora – stjecanje upravo tih znanja akterima političkog života i svim zainteresiranima omogućuje i novi program Političke akademije na Bernaysu.

Međuostalim, ovo visoko učilište je prvo na tržištu prepoznalo i rastuću potrebu za psihoterapijskim kadrom te uvelo program cjeloživotnog obrazovanja Propedeutika psihoterapije koji je među najatraktivnijim programima ovog visokog učilišta, a peta generacija polaznika s edukacijom kreće već u listopadu 2021. Uzimajući u obzir pandemiju koronavirusa i rastuću brigu za mentalno zdravlje, izbor ovog smjera karijere čini se odličnim izborom.

Neovisno o tome u kojem smjeru želite graditi svoju karijeru, važno je informirati se o zanimanjima za kojima postoji velika potražanja na tržištu, probati se pronaći i usmjeriti prema njima kako bi traženje i dobivanje posla po završetku studija bilo što lakše i jednostavnije. Takva su zanimanja ona koja se nude na studijima visokog učilišta Edward Bernays University College, a s tim zanimanjima nećete morati brinuti o budućnosti zato što će se za vas uvijek naći poslovno mjesto.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Edward Bernays University College po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju