Milorad Pupovac (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL )
Milorad Pupovac (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL ) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prvi na listi Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) za europarlamentarne izbore Milorad Pupovac u petak je na predstavljanju izbornog programa ustvrdio da je pitanje položaja Srba u Hrvatskoj pitanje o kojemu ovisi europska priroda Hrvatske.


Zajedno sa SDSS-ovim kandidatima za zastupnike u Europskom parlamentu (EP), Pupovac je predstavio izborni program istaknuvši da je SDSS jedina parlamentarna manjinska stranka na prostoru Hrvatske koja sudjeluje na ovim izborima.

Vezani članci Tino Brkić, Škabrnja Škabrnja nastavlja živjeti, mladi se vraćaju: "Vuklo je srce da se tu vratim" Boris Milošević Boris Milošević stavio mandat na raspolaganje Andreju Plenkoviću: ''On se, kao i mi, priprema za sve što je pred njim''

Navodeći da se u javnosti postavljaju pitanja o tome što manjinska srpska stranka želi postići na EU izborima, Pupovac je poručio da to pitanje zavrjeđuju mnoge od 33 stranke na listi, ali ne i SDSS.

"Krenuli smo sa izbornim sloganom 'Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj'. To je pitanje koje mnogi sebi ne postavljaju, za koje mnogi misli da ne zavrjeđuje nikakvu pažnju, pitanje o kojem ovisi opseg sloboda i normalnosti u Hrvatskoj te europska priroda Hrvatske", kazao je Pupovac.

SDSS želi doprinijeti tome da ni Europa niti Hrvatska ne stradaju od ultranacionalizma i ultraklerikizma i politika koje ovoga trenutka sebe nude kao izlaz za Europu i spas za Hrvatsku. "Želimo Hrvatsku uzdignute glave, želimo Europu uzdignute glave i želimo Srbe u Hrvatskoj uzdignute glave. To je naš program", naglasio je Pupovac.

SDSS se nada donacijama prikupiti 500.000 kuna

Osvrnuo se i na pokušaje ugrožavanja prava Srba u Hrvatskoj kazavši da je cilj SDSS-a boriti se protiv takvih nastojanja te stati u obranu prava manjina u Hrvatskoj, ali i u svim zemljama EU-a.

Upitan o načinu financiranja predizborne kampanje, Pupovac je kazao da će SDSS uskoro započeti proces prikupljanja donacija u kojem se nadaju prikupiti 500.000 kuna.

Drugi na kandidacijskoj listi, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Dejan Jović rekao je da se od dosadašnjih hrvatskih zastupnika u EP-u nije moglo čuti da su zabrinuti za prava manjina u Hrvatskoj.

Smatra kako nije moguće biti Europljaninom samo u Bruxellesu ili Strasbourgu i tamo se zalagati za jednaki položaj malih zemalja EU-a prema velikima.

"Mislimo da je ta politika vjerodostojna samo onda kada se isti princip poštuje i kod kuće, kada i unutar Hrvatske ima sve više, a ne sve manje prostora za afirmaciju nacionalne kulture, identiteta i prava manjinskih zajednica koja im pripadaju", rekao je Jović. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju