Dan nakon što je Zdravko Mamić javno iznio optužbe na račun dijela hrvatskih sudaca, reagirali su i na prozvanom Županijskom sudu u Osijeku, na kojem je bivši Dinamov čelnik osuđen na 6 i pol godina zatvora.


Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, za Dnevnik Nove TV odbacio je optužbe Zdravka Mamića za korumpiranost i želi da se sve optužbe istraže. Mamićeve navode o podmićenosti ostalih osječkih sudaca, kaže, ne može komentirati jer ne zna što se uistinu događalo. S istražiteljima USKOK-a još nije razgovarao. 

"Već sam sucima dao naloge da se očituju o navodima, a i sam ću osobno pisati očitovanje o onome što se mene u tom dijelu tereti. Svi navodi koji se tiču mog izbora na mjesto predsjednika suda su neistiniti", kaže Vrban te dodaje da bi htio da se svi Mamićevi navodi provjere.

O tužbi, međutim, ne razmišlja. "Mamića neću tužiti, on je bjegunac od hrvatskog pravosuđa i osuđenik, nalazi se u drugoj državi i ne vidim nikakav smisao da bih ja potvrđivao svoju nevinost u tom dijelu kroz presudu o kleveti s Mamićem", kaže Vrban. 

Malenica traži hitnu provjeru

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica očekuje od DORH-a da u što kraćem roku provjeri Mamićeve tvrdnje.

"Vjerujem da će nadležna tijela u što kraćem roku provjeriti navode gospodina Mamića i sadržaj toga sticka koji meni u ovom trenutku nije poznat i da će u što kraćem roku utvrditi istinitost, odnosno utemeljenost svih tih optužbi za koje sam rekao da jesu teške i ozbiljne", kazao je Malenica te napomenuo kako je Mamić naveo da je nadležnim tijelima dao USB stick s materijalima.

Zdravko Mamić na konferenciji za novinare u Mostaru Osuđeni Mamić udario po sucima, pozvao DORH i USKOK da ga ispitaju: "Osobno sam ih podmićivao, davao sam novac i skupocjene satove"

Novinarima je pojasnio da je taj slučaj sad na Državnom odvjetništvu, ono je zaprimilo materijale te će provjeriti njihov sadržaj i utvrditi jesu li ti navodi istiniti i sukladno tome pokrenuti određenu proceduru koja im stoji na raspolaganju.

Upitan bi li bilo primjereno da suci Županijskog suda, pa i predsjednik Vrhovnog suda koje Mamić spominje do okončanja istrage budu suspendirani s obzirom na ozbiljnost optužbi, Malenica je rekao da je to pitanje za Državno sudbeno vijeće.

"Teške su optužbe, kad bi se tako na svakakve optužbe na račun pojedinih sudaca reagiralo i suspendiralo suce, ne znam gdje bismo došli", kazao je.

Odgovarajući na pitanje je li se dovoljno brzo reagiralo s obzirom na to da je Mamić poslao stick lani u listopadu, Malenica je rekao da ne zna sadržaj dokumenata ni koliko traže reakciju nadležnih tijela koja moraju po određenoj proceduri utvrditi istinitost svih tih navoda da bi mogla izaći sa zaključkom. Kazao je kako je pitanje za Državno odvjetništvo koliko je brzo trebalo, moglo ili će reagirati.

Andrija Jarak Analiza Andrije Jarka: "Ovo su najteže optužbe izrečene u povijesti hrvatskog pravosuđa, ali svi se slažu u dvije stvari"

Veljko Miljević Mamićev odvjetnik o mogućem izvršenju kazne u BiH: ''Neće to baš ići tako kako je netko zamislio''

"Ne mogu reći je li nešto sporno, ali svakako očekujem da Državno odvjetništvo što prije reagira, ako postoji osnovanost neke od tih optužbi, da pokrene određene procedure, a to će se svakako reflektirati i na status tih sudaca", rekao je Malenica.

Za predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, ali i sve ostale osobe spomenute u Mamićevim navodima Malenica smatra da se trebaju očitovati. "Očekujem od Sesse, također kao čitava javnost, da se očituje o navedenim optužbama, ali mislim da ovo nije prvi put da Mamić spominje Sessu", rekao je Malenica.

Odgovorio je također kako ne zna jesu li Sessi manje šanse da ponovno bude izabran za predsjednika Vrhovnog suda, ali drži da su to teške i ozbiljne optužbe.

Oporba šokirana

Dio saborske oporbe šokiran je istupom bivšeg čelnika Dinama. Željko Sačić najavio je da će hitno zatražiti sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost o stanju u pravosuđu.

Mostov Nikola Grmoja smatra da treba detaljno istražiti Mamićeve optužbe. "Te tvrdnje udaraju u same temelj hrvatske države, u hrvatsko pravosuđe. Nevjerojatno je da su se hrvatski suci družili s Mamićem, koji su bili angažirani u postupcima protiv njega i to je već kompromitirajuća činjenica", rekao je Grmoja.