Slučaj presude Vrhovnog suda, a zatim i presice Zdravka Mamića i njegovih teških optužbi na račun hrvatskog pravosuđa analizira Andrija Jarak.


USKOK se danas oglasio priopćenjem u kojem potvrđuju da su od Zdravka Mamića u listopadu prošle godine primili USB s njegovom izjavom vezanom za ovaj slučaj. Provjera još traje. 

"Razgovarao sam danas s desetak bivših i sadašnjih pravosudnih dužnosnika koji kažu da su ovo najteže optužbe koje su ikad izrečene u povijesti na račun pravosudnog sustava. Nitko od mojih sugovornika nije htio gostovati pred kamerom i govoriti o ovoj temi jer kažu - ne znamo detalje, nećemo načelno govoriti", analizira reporter Nove TV Andrija Jarak. 

"Međutim, svi su složni u dvije stvari. Optužbe je izrekla pravomoćno osuđena osoba koja je u bijegu od hrvatskog pravosuđa. No optužbe su toliko teške i ozbiljne da ih bez obzira na to treba temeljito istražiti i procesuirati. To je generalni stav i zaključak sugovornika. Mamić je de facto priznao davanje mita, što je jednako kažnjivo kao i primanje mita. Zakon je tu jasan. Ako službena i odgovorna osoba primi mito, kazna je od jedne do deset godina zatvora", nastavlja Jarak.

USKOK, ilustracija USKOK potvrdio: "Mamić je poslao svoju izjavu na USB-u. Odmah smo počeli s provjerama sadržaja koje su još uvijek u tijeku"

Ivan Malenica Malenica nakon Mamićeve presice: "Očekujem očitovanje sudaca i reakcije nadležnih tijela"

Mamić na današnjoj konferenciji za novinare nije predočio nikakve materijalne dokaze za svoje optužbe.

"Kaže da je sve te optužbe dokumentirao i snimio na memorijski stik koji je skupa sa snimkama dostavio Državnom odvjetništvu, još početkom listopada prošle godine. To nam je potvrdio i njegov odvjetnik. Uskok bi trebao provesti izvide. No sigurno je jedno. Ovo treba istražiti do kraja i utvrditi tko govori istinu. To je u interesu i hrvatskog pravosuđa, ali i javnosti, jer su ovo najteže optužbe u povijesti hrvatskog pravosuđa", zaključuje Jarak.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju