Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrađena skoro trećina prijava štete

Župan Ivo Žinić o štetama od potresa: Petina objekata je neupotrebljiva ili će se rušiti

Ivo Žinić, župan Sisačko-moslovačke županije, rekao je na konferenciji za medije da je do sada predano 9828 zahtjeva, od čega je obrađeno 2688.

Ivo Žinić rekao je na konferenciji za novinare da je prijavljena šteta na 9282 objekata, od čega su obrađene 2688 prijave.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

Također je rekao da je 20 posto pregledanih objekata ili neupotrebljivo ili se treba rušiti te da 24 posto treba dodatnu statističku provjeru. Na 54 posto objekata je zalijepljena zelena naljepnica, što znači da je objekt uporabljiv.

Dosad je utvrđeno da je stradalo 825 obrta, 700 trgovačkih društava, 3000 OPG-ova, da je šest škola neuporabljivo i da ih je osam oštećeno.

Sisačko-moslovački župan je dodao da je formirano pet mobilnih timova, koji čine dva inženjera i jednog vozača, koji će obilaziti sela i utvrđivati stanje na terenu.

"Također, ovdje smo imenovali koordinatore za točno određene sektore: za logistiku, za zdravstvo, za dolazak hrane, građevinskog materijala i svega ostalog", rekao je Žinić 

Nakon potresa je smještaj organiziran za 751 osobu, od čega ih je 406 u petrinjskoj vojarni. Osim toga, rekao je Žinić, pripremaju se timovi psihološke pomoći koji će razgovarati s ljudima.

Bez struje je nekoliko naselja na području Petrinje, ali je voda u županiji, osim na području Petrinje, stanje s pitkom vodom u redu.

Žinić je također rekao da jedinice lokalne samouprave moraju napraviti procjene štete te se obratiti Županiji s informacijama. Ako se utvrdi da je šteta veća od 20 posto, bit će proglašena elementarna nepogoda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene