Ivo Žinić, župan Sisačko-moslovačke županije, rekao je na konferenciji za medije da je do sada predano 9828 zahtjeva, od čega je obrađeno 2688.


Ivo Žinić rekao je na konferenciji za novinare da je prijavljena šteta na 9282 objekata, od čega su obrađene 2688 prijave.

Vezani članci Darko Perešin, Gornja Stubica Njihov "odmor" u termama se odužio, a obnova nije ni počela: "Mijenjaju se ministri, na terenu se ništa ne događa" Potres u Grčkoj "Najjači potres otkad živim ovdje", "Trajalo je poprilično dugo": Potres magnitude 5,9 stupnjeva pogodio Grčku

Također je rekao da je 20 posto pregledanih objekata ili neupotrebljivo ili se treba rušiti te da 24 posto treba dodatnu statističku provjeru. Na 54 posto objekata je zalijepljena zelena naljepnica, što znači da je objekt uporabljiv.

Dosad je utvrđeno da je stradalo 825 obrta, 700 trgovačkih društava, 3000 OPG-ova, da je šest škola neuporabljivo i da ih je osam oštećeno.

Sisačko-moslovački župan je dodao da je formirano pet mobilnih timova, koji čine dva inženjera i jednog vozača, koji će obilaziti sela i utvrđivati stanje na terenu.

"Također, ovdje smo imenovali koordinatore za točno određene sektore: za logistiku, za zdravstvo, za dolazak hrane, građevinskog materijala i svega ostalog", rekao je Žinić 

Nakon potresa je smještaj organiziran za 751 osobu, od čega ih je 406 u petrinjskoj vojarni. Osim toga, rekao je Žinić, pripremaju se timovi psihološke pomoći koji će razgovarati s ljudima.

Bez struje je nekoliko naselja na području Petrinje, ali je voda u županiji, osim na području Petrinje, stanje s pitkom vodom u redu.

Žinić je također rekao da jedinice lokalne samouprave moraju napraviti procjene štete te se obratiti Županiji s informacijama. Ako se utvrdi da je šteta veća od 20 posto, bit će proglašena elementarna nepogoda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju