Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Traže izmjenu zakona

Žrtve silovanja u ratu ne vjeruju institucijama: "Ispitivala me osoba koja nije znala upaliti ni kompjuter"

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock
Aktualno Galerija Jadranka Ciglej (Foto: Dnevnik.hr) Jadranka Ciglej (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Žrtve seksualnih zločina u Domovinskom ratu traže izmjenu zakona (Foto: Dnevnik.hr) Žrtve seksualnih zločina u Domovinskom ratu traže izmjenu zakona (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija: Thinkstock Galerija 1/3 >>
Žrtve seksualnih zločina u Domovinskom ratu traže hitnu izmjenu i dopunu zakona koji je trebao regulirati sva njihova prava. Umjesto jednakopravnosti svih žrtava, ali i progona počinitelja, trenutačni zakon, poručuju, prepun je nelogičnosti.

Zakon je to koji je trebao kazniti brojne silovatelje, ali i žrtvama donijeti satisfakciju, no malo je onih koji su njegovom provedbom zadovoljni.

Pročitajte i ovo Ilustracija teško kazneno djelo Užas u Dalmaciji: Djed (79) godinama spolno zlostavljao maloljetnu unuku Ilustracija završena istraga Prijavljen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva: Silovao 29-godišnjakinju tijekom okupacije Lovasa

"Same žrtve nerado svjedoče i nisu spremne učiniti napor u traženju svojih prava i ukazivanja na zločin. Institucije nisu zauzete da se iskaže dimenzija stradanja vlastitog stanovništva", rekla je Marija Slišković iz Zaklade Sunčica.

Problem neke vide i u povjerenstvu koje bi trebalo utvrditi činjenično stanje.

"Ja od povjerenstva vidjela samo jednu osobu koja me u hodu ispitivala sa otvorenim vratima i kompjutorom koji nije znala upaliti", ispričala je Jadranka Ciglej, žrtva zlostavljanja u Domovinskom ratu.

Jadranka problem vidi u slaboj angažiranosti politike da se riješi ovaj problem.

"SDP je donio ovaj zakon a HDZ ga ne misli izmijeniti. Mi smo ovo htjeli inicirati bez obzira tko na vlasti kako bismo ispravile manjkavosti zakona", rekla je.

Predrag Matić za svoj zakon ima samo riječi hvale

Manjkavosti je svjesna i savjetnica ministra branitelja.

"Svaki zakon može doživjeti i treba doživjeti izmjene i dopune kako bi se promijenile nelogičnosti", rekla je Željka Žokelj, savjetnica ministra branitelja.

Ministar u čijem je mandatu zakon donesen za taj zakon ima samo riječi hvale.

"To je najbolji zakon koji je Vlada RH donijela. Mi smo ga čak nazvali Zakon srca jer to je jedini zakon u RH ali i šire koji ide u susret žrtvi", rekao je bivši ministar branitelja Predrag Matić.

No ono na čemu će udruge i dalje ustrajati je bolja zaštita žrtve kao i podizanje svijesti o javnom progovaranju seksualnih zločina u Domovinskom ratu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene