Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezno na internetu

Jeste i vi kupili mačka u vreći?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve više građana kupuje putem interneta, no nerijetko se dogodi da ostanu i bez novca i bez narudžbe. Gotovo tri i pol tisuće krivotvorina iz takve pojedinačne kupnje zaplijenjeno je u prošloj godini. Uz financijski i zdravstveni rizik, kupci lažnjaka mogu snositi i troškove uništenja takvog proizvoda.

Žrtve internetskih prijevara broje se u tisućama. Nerijetko umjesto originala dobiju - lažnjak. 'U trenutku kad žele reklamirati proizvod internet stranica krivotvorina možda više neće ni postojati, jednostavno se više neće imat kome obratit', kaže nam Ana Rački Marinković iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Pročitajte i ovo hutisti - 3 Prijetnja Hutisti kane srušiti dio interneta? ''Takvu akciju mogu izvesti samo dvije zemlje'' Ilustracija Brutalna prijevara Htio uložiti novac pa učinio kobnu stvar: Ostao bez čak 170 tisuća eura

Zagrebački carinici svaki dan zaustave desetke paketa s krivotvorinama. No, iako se radi o prekršajnoj odgovornosti, za male pošiljke, kaže nam Milan Todorić iz zagrebačke Carinske uprave, ne podnose prekršaje.

No, vlasnik brenda može tražiti podmirenje troškova uništenja robe i kad je riječ o nenamjernoj kupovini lažnjaka. 'Zašto bi potrošač odgovarao za nešto, za što je imao potpuno dobru namjeru, on je želio kupiti proizvod koji je original, a netko mu je poslao proizvod koji je krivotvorina', pita se odvjetnica društva Potrošač, Dijana Kladar.

A ona krivotvorina koja dođe do svog kupca nije uvijek bezopasna. 'Zamislite samo rizik recimo krivotvorenih igračaka koje su možda rađene s otrovnim bojama, a djeca takve igračke znamo, stavljaju u usta', dodaje Gospođa Marinković.

Prodaju se i lažni lijekovi - takvih je internetu 50 posto, upozoravaju iz HALMED-a.

A računalne prijevare u porastu su za 40 posto, u odnosu na prethodnu godinu. 'Svrha tih stranica može biti i krađa tuđih osobnih, identifikacijskih, ali i drugih podataka u vezi s financijskim transakcijama i slično', kaže Ivan Mijatović iz Odjela za visokotehnološki kriminalitet MUP-a.

Više od trećine Hrvata kupuje putem interneta, a bez opreza što kupuju - mogli bi završiti s mačkom u vreći.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene