Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Zoran Milanović ponovio je u četvrtak u Bruxellesu da ne želi radikalnim rezanjem potrošnje ukloniti mogućnost rasta i da će Vlada o tome razgovarati s Komisijom.


Zoran Milanović je nakon summita čelnika zemalja članica EU-a komentirao rezultate dubinske analize Europske komisije, koja je utvrdila da Hrvatska ima pretjerane makroekomske neravnotneže i upravo doneseni rebalans proračuna, koji predviđa manje smanjenje proračunskog deficita od onoga što je tražila Komisija.

Vezani članci Zoran Milanović na Korčuli Milanović objavio da ima novog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda te poručio ostalima: "Matori ste..." Slika nije dostupna Milanović: Živimo iznad svojih mogućnosti, ali Hrvatska neće biti Grčka!

"To su dva procesa. Mi smo u Postupku prekomjernog deficita, a te neravnoteže su nama poznate i tu nije ništa novo. Imamo tešku, naslijeđenu situaciju. To što smo sada predložili i što će po svemu sudeći biti usvojeno, to u ovom trenutku možemo, jer to prije svega nije tehnička, nego politička odluka da daljnjim rezanjem potrošnje ne dovedete u pitanje gospodarske aktivnosti u zemlji", rekao je Milanović.

Milanović: U ovih 10 dana neće se ništa događati, a Ukrajina je dovoljno daleko od Hrvatske

"Lako je nešto napisati, negdje u nekom kabinetu za računalom, ali puno teže je provesti. Jučer sam rekao i ponovit ću i danas - neću dopustiti da Hrvatska dođe u poziciju u koju je došla Grčka, tim više što se nismo toliko zaduživali kao Grčka i nismo članica eurozone. Imamo kompliciranu situaciju iz koje smo u stanju izići kroz tri godine uz očekivane projekcije skromnog rasta i postići deficit manji od tri posto, što je realno. Ali, ako u prvoj godini odsiječemo granu na kojoj sjedimo, što je bio prvotni prijedlog Komisije, a ne i stajalište Međunarodnog monetarnog fonda, onda nismo napravili dobar posao za Hrvatsku, a moj posao je Hrvatska", rekao je Milanović, dodajući da će to biti glavni argument u razgovorima s Komisijom.

"Ovo je predmet pregovora u kojima ćemo dokazati da radimo posao, da idemo prema tom cilju. Članica smo EU-a, znamo koje su nam obveze. Pitanje je hoćete li u prvoj godini radikalnim mjerama, radikalnim rezanjem potrošnje, što ima negativan utjecaj na rast, ubiti sve, a to neću dopustiti", rekao je Milanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook