Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJAVLJUJU PROSVJEDE

"Zna se kako to izgleda kad Kutina i Petrokemija izađu na ulicu. Mi nećemo doći galamiti sat vremena, ispuhati se i otići"

Željko Kalus, sindikat EKN-a (Foto: Dnevnik.hr)
Željko Kalus, sindikat EKN-a (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Željko Kalus, sindikat EKN-a (Foto: Dnevnik.hr) Željko Kalus, sindikat EKN-a (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Petrokemija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Sindikati okupljeni oko kutinske Petrokemije uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem traže od njega da u roku od tjedan dana poduzme konkretne korake po pitanju dokapitalizacije tvornice.

Poručuju kako je Petrokemiji hitno potrebna financijska injekcija od najmanje 450 milijuna kuna, kako bi se sanirao dio dugova i podmirile obveze koje uskoro dolaze na naplatu. Od Vlade očekuju da u zadanom roku okupi potencijalne investitore, a u suprotnom - prijete izlaskom na ulice.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Prosvjed vozača ZET-a na Črnomercu - 7 Prosvjeduju Evo koliku plaću imaju vozači tramvaja: "To je za takve uvjete premalo jer ti ljudi proživljavaju svašta"

"Zna se kako to izgleda kad Kutina i Petrokemija izađu na ulicu. Mi nećemo doći galamiti sat vremena, ispuhati se i otići, mi ćemo onda zaista pripremiti jake sindikalne akcije", kaže Željko Klaus iz sindikata EKN-a.

"Dokapitalizacija nije propala, i dokapitalizacija je najbolje rješenje", kaže Goran Marić, ministar državne imovine (HDZ). "Kasni, da, nadam se da će uspjeti", dodao je. Na pitanje koliko može još Petrokemija ovako bez svježeg kapitala izdržati, odgovara: "Ne dugo. Nisu tjedni, ali mjesec..."

Glavni ulagači trebali bi biti Ina, PPD i austrijski Borealis. Prije 7 mjeseci Vlada je obećala pronaći strateškog partnera. Dok se to ne riješi, 1600 radnika strahuje za svoju sudbinu.

"Nije nitko tu letargičan da sad plače nad svojom sudbinom, ali nikome nije ni svejedno, naravno. Ne odnosi se to samo na radnike Petrokemije, nego i na građane cijelog grada, cijeli grad ovisi o ovoj tvornici. Ne bih htio ni razmišljati što ako se to dogodi", kaže Davor Rakić, radnik Petrokemije.

Kutinska Petrokemija istovremeno je jedan od najvećih dužnika, ali i najvećih izvoznika u Hrvatskoj. Dugovi premašuju 800 milijuna kuna, a 70 posto svega što proizvede, tvrtka plasira u izvoz.

Po 50 milijuna kuna država će uložiti kroz HEP i Janaf, što će joj jamčiti 25 posto udjela u vlasničkoj strukturi tvrtke. No, to je i dalje nedovoljno.

"Petrokemija je 5. izvoznik, službeno, peti u ovoj zemlji! Pa zar se netko samo tako želi odreći petog izvoznika? Smanjimo cijenu plina, smanjimo cijenu transporta. Deru nas do nenormalnih visina!", kaže Željko Klaus.

A u visinama Petrokemije nije bilo odavno. Jedan od vodećih proizvođača mineralnih gnojiva na rubu je toga da postane gubitaš, jer unatoč stabilnim prihodima, gubitak se u ovoj godini već popeo na 119 milijuna kuna. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene