Nezaposlenost, izoliranost i kroničan nedostatak sadržaja - problemi su koji muče i mlade otočane.


S projektom umrežavanja, počeli su iznositi svoje ideje i rješenja, s nadom da će ih država čuti. A krenuti treba od zabrinjavajućeg podatka da je na otocima danas tek 20 posto mladog stanovništva.

Zemlja s više od 1000 otoka - eto, tako se našim biserima volimo hvaliti. Ali prividni sjaj bisera mladim stanovnicima nije nimalo primamljiv. Ljeti je ovo raj na zemlji, a zimi očajna i dosadna pustoš - tvrdi Luka, koji na Ugljanu živi i radi.

Vezani članci Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) Mladi Hrvati najkasnije napuštaju roditeljsko gnijezdo. Cijene stanova i pronalazak posla nisu jedini problemi Slika nije dostupna Broj nezaposlenih znatno je manji nego lani. Ali nisu svi razlozi za to - pozitivni

''Nema ničega na otoku. Nema ni kina ni kazališta. Preko zime nema ljudi. Svaki dan nova osmrtnica, i to ti je to'', kaže Luka Ivanov, Preko.

Skuplji život i slaba prometna povezanost samo je mali dio problema koji muči mlade otočane. Ana je članica OPG-a na Pašmanu i misli da bi im država trebala srezati troškove poslovanja.

''Trebali bi nam omogućiti jeftinije cijene analize proizvoda. To bi nam olakšalo i omogućilo nam lakši plasman proizvoda na tržište'', kaže Ana Matulić, Pašman.

Da bi situaciju okrenuli u svoju korist, mladi su se otočani počeli umrežavati kroz projekt „Strukturirani otoci". Sastanci su dosad održani na Korčuli, Lošinju i Krku, a i u Zadru. S Dugog otoka s problemom je stigao Alberto.

''Mi imamo mnogo imovine koji nisu u funkciji, koji, nemaš nikakvih od toga vrijednosti'', kaže Alberto Božulić, Savar.

Glavni problemi nezaposlenost, nedostatak sadržaja...

Na to je upozoravala i predsjednica, koja je prošlog proljeća boravila upravo na zadarskim otocima. Do danas - ništa nije riješeno. Najgore je što mladi na otocima čine tek 20 posto stanovništva. Kao glavne probleme navode nezaposlenost, nedostatak sadržaja i nedostatak prostora za slobodno vrijeme.

Novi projekt tome barem dijelom želi stati na kraj.

''Da mladi znaju sami percipirati probleme u svojim otočnim sredinama, ali i da sami osmisle rješenja te da se, uz našu pomoć, umreže s donositeljima odluka'', kaže : Maja Uršić Staraj, Udruga Delta.

A to su najčešće općine i gradovi kojima otoci pripadaju. U Zadru kao pozitivan primjer ističu financiranje udruga mladih.

''Oni prijave projektni prijedlog, osmisle neku svoju projektu aktivnost, koju mi, naravno, sufinanciramo'', objašnjava Andreja Baraba, pročelnica UO za razvitak otoka Grada Zadra.

Pomak obećava i Ministarstvo regionalnog razvoja najavom osnivanja Uprave za otoke. Možda se vapaj otočana i čuje, kako se oko svojih ideja i dalje ne bi motali kao mačka oko vruće kaše.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju