Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ženska mreža traži micanje s izbornih lista dviju zastupnica HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženska mreža Hrvatske zatražila je od HDZ-a da s kandidacijskih lista za predstojeće parlamentarne izbore makne Ivanu Sučec Trakoštanec i Zdenku Babić Petričević zbog njihovih izjava protivnih Zakonu o ravnopravnosti spolova, koji brani diskriminaciju po osnovu obiteljskog statusa.

Naime, HDZ-ova zastupnica Ivana Sučec Trakoštanec jučer je u Saboru izjavila kako je 'na strani onih koji smatraju da svaka žena vrijedi koliko koliko djece ima', dok je zastupnica Babić Petričević nedavno u sabornici rekla da SDP-ova zastupnica Milanka Opačić 'nema što raspravljati o toj temi, jer nije majka'.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

'Svođenje žene isključivo na ulogu majke je diskriminativno i
omalovažavajuće. Žene imaju pravo slobodno odlučivati koliko će i hoće li imati djecu, što im je zajamčeno međunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava', ističe se u priopćenju Ženske mreže Hrvatska koje su potpisale Sanja Juras i Bojana Genov.

Izjave dvaju zastupnica suprotne su i Nacionalnoj politici za
promicanje ravnopravnosti spolova koju je Vlada na čelu s HDZ-om izradila i Sabor izglasao u ovom mandatu, naglašava se u priopćenju.

Ženska mreža Hrvatske ujedno traži od predsjednika Hrvatskog Sabora da ubuduće u slučajevima iznošenja omalovažavajućih i diskriminativnih stavova prema pripadnicima određenih društvenih skupina izriče opomene
zastupnicima te im oduzima riječ.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene