Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu zadovoljni

"Plan za ravnopravnost spolova je sramotan": Ženska mreža Hrvatske tvrdi da Vlada vodi politku ignoriranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) ustvrdila je u utorak da je Vladin Nacionalni plan za ravnopravnost spolova sramotan jer pokazuje da Vlada namjerava nastaviti politiku ignoriranja ženskih prava.

"Nakon punih sedam godina u kojima ravnopravnost spolova nije bila politička tema za ovu Vladu, nakon brojnih tragičnih slučajeva ubojstava žena i uskraćivanja medicinske pomoći, Vlada je sačinila sramotan dokument kojim pokazuje da namjerava nastaviti politiku ignoriranja ženskih prava", izjavila je na konferenciji za novinare koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Sanja Juras.

Nacionalni plan ne uvodi praktički nikakve mjere koje bi bile usmjerene na žene i problem ravnopravnosti spolova i nasilja nad ženama. Mjere se tiču jednako muškaraca i žena, poput onih kod poduzetništva, i nisu uopće usmjerene na ravnopravnost spolova.

ŽMH stoga od Vlade traži ozbiljan pristup ravnopravnosti spolova, što je ustavna vrednota, tako da Sabor usvoji nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova. "Tražimo usvajanje nacionalne strategije za sve oblike nasilja nad ženama te konkretne mjere za poboljšanje položaja i prava žena", poručila je Juras.

Koordinatorica ŽMH-a Bojana Genov ocijenila je da prijedlogom ovakvog dokumenta Vlada krši Zakon o ravnopravnosti spolova. Plan je loš, nedorečen, prepun nedostatnosti, a najgore je što se radi o prevari jer su sredstva za provedbu mjera već potrošena ili su minorna za postizanje ciljeva.

Od 305 milijuna kuna 69 posto već potrošeno

Genov ističe da se predviđa 305 milijuna kuna za ravnopravnost spolova, no kad se bolje pogleda vidi se da je 69 posto namijenjeno za programe koji ističu ove godine i za koje su sredstva već potrošena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRAVOBRANITELJICA UPOZORILA Silovatelju manja kazna jer je bio branitelj: ''Kad zločin počini vojnik ili policajac tretman mora biti stroži''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potreba za izmjenama zakona Postoje li "muški" i "ženski" poslovi? Pogledajte što o tome misle hrvatski srednjoškolci

"Ovaj plan je u potpunosti 'fake', njime je Vlada još jednom pokazala da nema nikakvu političku volju da pitanje ravnopravnosti spolova postavi kao važnu temu", ocijenila je.

Aktivistkinja ŽMH-a Mirjana Kučer rekla je da dva osnovna pitanja kod ženskih prava – pravo na siguran pobačaj i zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena, u planu uopće ne postoje.

"Nema mjera za Romkinje, tek se spominju LGBT osobe koje su u društvu višestruko diskriminirane, o ženama s invaliditetom nema ni riječi. Kod usklađivanja privatnog i poslovnog života nigdje nema ni deklarativnog pozivanja na veći broj vrtića", kaže Kučer.

Sve ukazuje na to da je dokument donesen samo zato da bi zadovoljila forma, a Vlada se time ponaša neodgovorno prema Hrvatskoj i prema EU, dodala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene