Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potreba za izmjenama zakona

Postoje li "muški" i "ženski" poslovi? Pogledajte što o tome misle hrvatski srednjoškolci

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je u utorak u Karlovcu da bi se izmjenama Zakona o radu morala postići transparentnost plaća, a podzakonskim propisima urediti kriteriji i uvjeti napredovanja muškaraca i žena na upravljačkim dužnostima.

"To je iznimno važno i za ravnopravnost plaća i za ravnopravnost mirovina. Jaz u plaćama je u Hrvatskoj prije covida bio 13 posto, onda se tijekom pandemije smanjio na 6,5 do sedam posto, ali se s gospodarskim oporavkom na kraju 21. i na početku 22. godine jaz ponovno penje", rekla je Višnja Ljubičić na sjednici županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Istaknula je da su posljednjih pet godina razlike u plaćama između 11 i 13 posto, a u mirovinama od 22 do 24 posto na štetu žena. U sektorima kao što je socijala, zdravstvo, prerađivačka industrija i financijski sektor ta je razlika do 28 posto.

Istraživanje je pokazalo da 77 posto srednjoškolca u sve četiri hrvatske regije smatra da postoje poslovi za muškarci i za žene, da postoje tzv. muški i ženski sektori, što znači da idu sa stereotipom i predrasudom da "postoji patrijarhalno tržište rada" i potreba da se "dekonstruira prihvatljivost tih stereotipova i predrasuda", rekla je Ljubičić.

"Zato u građanski odgoj ili kako god to zvali treba uključiti rodni egalitet, odnosno pitanje stereotipa i predrasuda o ulogama muškaraca i žena kada se radi i o tržištu rada, ali i o svemu ostalom, o gospodarskom, političkim i socijalnim djelovanju, te o obiteljskim očekivanjima o kućanskim poslovima i odgoju djece", zaključila je Ljubičić.

Pročelnica karlovačke podružnice Zavoda za zapošljavanje Ivana Mehle iznijela je podatak Državnog zavoda za statistiku da je u sektoru za opskrbu plinom i električnom energijom, gdje su najveće neto plaće, samo 16 posto žena, u sektoru informacija i komunikacija 31 posto, a u manje plaćenim sektorima, poput zdravstvene skrbi, žene su zastupljene oko 80 posto.

Pročitajte i ovo Domaćica Žele i redefiniciju pojma Jeste li "Domaćica i menadžerica" ili "Domaćica i pravnica"? Najnovija kampanja izazvala žestoke reakcije

Županica Martina Furdek Hajdin najavila je da će županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova otvarati teme poput ravnopravnosti žena i muškaraca na tržištu rada, te da će u suradnji s institucijama i udrugama "podizati svijest o problemima i educirati razne dijelove društva o problemima diskriminacije i važnosti ravnopravnosti spolova".

Pročitajte i ovo In Magazin: Žene Banije - 9 Odvažne, kreativne i neustrašive Žensko poduzetništvo prije i nakon potresa: Upoznajte svestrane poduzetnice Banije!

Nakon sjednice pravobraniteljica Ljubičić, županica Furdek Hajdin i članovi tog povjerenstva posjetili su tvrtku AB gradnju, a županica je tom prigodom rekla da je direktorica Marija Janžetić "primjer da i u uvjetno rečeno muškom svijetu ili struci uspješna u upravljanju tvrtkom može biti i žena".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene