Obavijesti Pretražite Navigacija
Reagirale i B.a.B.e.

Pravobraniteljica: "Mjere opreza ne štite žrtve od daljnjeg obiteljskog nasilja"

Novska
Novska Foto: Damir Spehar/Pixsell
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić nakon ubojstva žene u srijedu u Novskoj upozorila je da se mjere opreza ne pokazuju dostatnim zaštitnim sredstvom žrtava obiteljskog nasilja te da je potrebno uspostaviti strožu politiku kažnjavanja počinitelja.

Najnoviji zločin dogodio se jutros u Novskoj, gdje je 39-godišnjakinju u vlastitom butiku ubio 54-godišnji suprug, koji je zatim pobjegao i oduzeo si život prije nego što ga je pronašla policija.

Žena je 20-ak dana prije ubojstva prijavila svog bračnog partnera za prijetnje smrću, zbog kojih ga je policija uz kaznenu prijavu predala pritvorskom nadzorniku. Općinsko državno odvjetništvo u Sisku pustilo ga je uz zabranu prilaska supruzi na 50 metara udaljenosti i zabranu kontaktiranja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravični detalji Prijatelj i susjeda zvjerski ubijene žene u Novskoj: "Razmišljala je da se odseli, ali..."

Pročitajte i ovo Alkotestiranje vozača, ilustracija 37-godišnjak Malo si je popio: Sletio u odvodni kanal, napuhao 3,5 promila pa zaradio zatvorsku i novčanu kaznu

"U odnosu na slučaj femicida u Novskoj, prema trenutno dostupnim informacijama, pokazuje se da izrečene mjere opreza ponovno nisu predstavljale dostatnu zaštitu žrtve nasilja u obitelji od daljnjeg nasilja", izjavili su Hini iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Broj se utrostručio

Pravobraniteljica je već u kontekstu nedavnog pokušaja teškog ubojstva žene u Gospiću ukazivala na iznimnu važnost pravilne procjene rizika kod razmatranja primjene mjera opreza umjesto istražnog zatvora, kao i procjene očekivanja da se svrha, tj. zaštita žrtve od daljnjeg nasilja, može ostvariti određenom mjerom opreza.

Iz Ureda pravobraniteljice izvijestili su da se broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u posljednjih 7 godina gotovo utrostručio te je u 2021. godini premašio brojku od 6000 kaznenih djela, pri čemu 79 posto žrtava čine žene.

Brutalan napad na ženu dogodio se i prije 10 dana u Gospiću. Tamo je 21-godišnjaka i 27-godišnjakinju nožem izbo njezin 36-godišnji suprug, kojemu je, kao i počinitelju zločina iz Novske, prethodno izrečena zabrana približavanja supruzi na udaljenosti od 50 metara.

Žrtve su preživjele unatoč teškim ozljedama, a počinitelj je pronađen i uhićen.

"U takvim okolnostima konstantnog porasta rodno utemeljenog nasilja od ključnog je značaja dobro funkcioniranje sustava i adekvatno postavljena zaštita žena koje su u riziku od nasilja u obitelji", smatra pravobraniteljica.

Zaključuje da je potrebno uspostaviti strožu politiku kažnjavanja počinitelja nasilja u obitelji i drugih oblika rodno utemeljenog nasilja.

Osim toga, potrebnim smatra i redovito usavršavanje sudaca i državnih odvjetnika/ca te njihovu specijalizaciju za obiteljsko nasilje, kao i jačanje međuinstitucionalne suradnje između nadležnih tijela.

Poražavajući porast femicida

Udruga B.a.B.e. također je oštro osudila ubojstvo žene u Novskoj, naglasivši da je rodno uvjetovano nasilje odgovornost cijeloga društva.

Naglasili su da poražavajući porast femicida treba ozbiljno shvatiti te da je rodno uvjetovano nasilje odgovornost cijeloga društva.

"U prilog alarmantnosti stanja govori činjenica kako je u cijeloj protekloj 2021. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno 14 ubojstava žena, dok je do kraja kolovoza ove godine ubijeno već 12 žena. U gotovo svim slučajevima žrtve su bile ubijene od strane bliskih muških osoba, najčešće bivših ili sadašnjih intimnih partnera", za Hinu su izjavili iz udruge B.a.B.e..

B.a.B.e. ističu da je poražavajući porast femicida potrebno ozbiljno shvatiti te educirati i senzibilizirati sva nadležna tijela, medije i javnost kako bi se ujedinili u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja koje nije privatna stvar, već važno društveno pitanje i odgovornost cijelog društva.

Brutalan napad na ženu dogodio se i prije 10 dana u Gospiću.

Tamo je 21-godišnjaka i 27-godišnjakinju nožem izbo njezin 36-godišnji suprug, kojemu je, kao i počinitelju zločina iz Novske, prethodno izrečena zabrana približavanja supruzi na udaljenosti od 50 metara. Žrtve su preživjele unatoč teškim ozljedama, a počinitelj je pronađen i uhićen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene