Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nastavljamo s projektom ''Zemlja znanja". Ministra Šustara smo suočili s učenicima strukovnih škola. Doznajte što misle o državnoj maturi, lektiri i žele li više sati informatike u školama...


U sklopu projekta 'Zemlja znanja' u Glinu smo poveli ministra Predraga Šustara ne bi li porazgovarao s učenicima strukovne škole. Učenici su pred ministrom najviše iskazali brigu o mogućnosti zapošljavanja i prakse.

Vezani članci Srednja šklola Glina - 1 Kamo će 180 glinskih učenika na nastavu? ''Nadamo se da će se učiniti sve da djeca ne dočekaju zimu u kontejnerima'' Slika nije dostupna Ministar pred onima o čijoj budućnosti odlučuje: 'I ja sam do škole pješačio 6 kilometara'

Ekonomistima je praksa ukinuta, a učenici kažu kako im je to bilo vrjednije iskustvo od same nastave. Ministar je priznao je da nije znao da se praksa učenicima ne plaća.

'Iako u školi učimo o struci, prava praksa nam je ukinuta. Pa kad završimo srednju školu kažu nam da nismo dovoljno kompetentni', kažu učenici.

Većina učenika ove strukovne škole planira napustiti Glinu nakon završetka školovanja zbog nemogućnosti pronalaska posla. 'Ono što je zabrinjavajuće je da svi odete van i da ovdje ostane pusto. Putujući ovamo, jako je to nenaseljeno i ako još vi odete i nitko se ne vrati i malo tko se vrati onda ništa nismo napravili. Jedna od stvari na kojoj ćemo sigurno raditi, ovdje imate drvnu industriju, to je jedino što funkcionira u ovako većem opsegu. E sad tu treba neka komunikacija s tom industrijom i ono što vi imate tu sa strukovnim obrazovanjem treba biti bolje napravljeno', poručio im je ministar.

Osim toga požalili su se na lektiru, otvoreno su rekli da uglavnom 'guglanjem' saznaju informacije, da uglavnom ne čitaju. Na tu temu je ministar rekao kako je svjestan da bi se npr. 'Ilijada' trebala čitati kasnije. Učenici su se žalili na to što nemaju dva strana jezika i zanimalo ih je zašto je geografija ista u osnovnoj i srednjoj školi.

Kakva su sve pitanja dočekala ministra na 'vrućem stolcu' pogledajte u prilogu.