Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Sabora Željko Reiner sastao s izaslanstvom Svjetske židovske organizacije za pitanja povrata imovine koje je predvodio američki posebni izaslanik za pitanja holokausta u State Departmentu Nicholas Dean i tom prilikom naglasio da u Hrvatskoj antisemitizam uopće nije problem, priopćeno je u srijedu iz Sabora.


Željko Reiner je s Nicolasom Deanom razgovarao o restituciji židovske imovine oduzete pravnim i fizičkim osobama za vrijeme ustaškog režima i jugoslavenske komunističke vladavine.

Vezani članci Auschwitz-Birkenau (Foto: AFP) Europski sud: Negiranje holokausta ne spada u slobodu izražavanja Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Izraelski premijer Netanyahu smatra da su Židovi i dalje u opasnosti: "Nakon 75 godina još uvijek nas žele uništiti"

Reiner u svom izlaganju naglasio ulogu Židova u Hrvatskoj i njihov doprinos hrvatskoj povijesti. Ponudio je više modela rješavanja njihove imovine te upoznao nazočne sa pravima nacionalnih manjina uključujući i židovsku zajednicu. U svom izlaganju posebno se osvrnuo na aktivnosti i programe koje provodi RH te edukaciju o holokaustu.

Predsjednik Sabora je istaknuo da u usporedbi s mnogim drugim zemljama antisemitizam u Hrvatskoj uopće nije problem, navodi se u priopćenju.

Nicholas Dean tijekom posjeta Zagrebu sastao s predsjednicom države Kolindom Grabar Kitarović, te obojicom potpredsjednika vlade Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom.

Iako dogovoren ranije, posjet izaslanika State Departmenta poklopio se s odlukom Saveza židovskih općina Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća (SNV) da ne sudjeluju u službenoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. (Hina)