Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zeljko: Protiv Radića se pokreće novi kazneni postupak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Županijskog suda u Vukovaru Ante Zeljko izjavio je novinarima kako određivanje pritvora oslobođenom članu "vukovarske trojke" Miroslavu Radiću po zahtjevu vukovarskog tužiteljstva te izdavanja naloga za raspisivanjem međunarodne tjeralice, znači pokretanje novog kaznenog postupka protiv Radića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radićev odvjetnik: Hrvatska optužnica je izraz nemoći Slika nije dostupna Rehak: Optužnica protiv Radića kasni 10 godina

"Riječ je o novom kaznenom postupku jer je Haaški sud po onoj optužnici obrađivao događanja na Ovčari. Optužnica koja se nalazi na Županijskom sudu u Osijeku obrađuje nešto drugo, a ovaj je dio za sada ostao nepokriven, te se može reći da je riječ o novom kaznenom postupku", izjavio je Zeljko.

Državno odvjetništvo u Vukovaru u novom je postupku osumnjičilo Radića za ratni zločina protiv civila i ratnih zarobljenika na području Vukovara 1991. te da je nakon pada Vukovara 18. studenoga te godine osobno izdvojio branitelja Đuru Begovića i ubio ga hicem u glavu. 

Na pitanje novinara kako je uopće došlo do pokretanja tog novog kaznenog postupka protiv Radića, Zeljko je kratko odgovorio kako je na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru jučer provedena hitna istražna radnja ispitivanjem jednog od ključnih svjedoka.

"Nakon toga je uslijedio zahtjev za provođenjem istrage i to je naš istražni sudac prihvatio", rekao je dodajući kako ne zna dio postupka koji je obavljala policija i državno odvjetništvo. Ali očigledno je da su to neke nove spoznaje jer, dodao je, ne vidi razloga zašto se onda i ranije ne bi krenulo s tim kaznenim postupkom.

Komentirajući najave iz Srbije kako ta država ne namjerava izručiti Radića Hrvatskoj, rekao je da je "Republika Srbija ovisno o određenim političkim okolnostima ipak neke optuženike izručivala".

"Svi smo nekako pred vratima Europske unije", rekao je Zeljko dodajući kako uostalom i međunarodna tjeralica "ima svoju težinu". 

Bivšem zapovjedniku u JNA i u Haagu nepravomoćno oslobođenom članu "vukovarske trojke" Miroslavu Radiću određen je pritvor po novom istražnom zahtjevu vukovarskog tužiteljstva i izdan je nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice, objavilo je kasno sinoć Državno odvjetništvo RH na svojoj internetskoj stranici.

Na osječkom Županijskom sudu postoji optužnica koju je 2002. vukovarsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv Radića i još devetorice, no ona još nije pravomoćna jer nije riješen prigovor Radićevih branitelja na optužnicu. Njome se osumnjičenima stavlja na teret zločin na Ovčari, ali i zločini počinjeni na cijelom području Vukovara, u tamošnjoj bolnici, na poljoprivrednom dobru Ovčara i u skladištima poduzeća Velepromet na Sajmištu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene